Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ bloglijstje

zo'n beetje iedereen blijkt (ook) opgehouden met bloggen. een alfabetlijstje van de overblijvers: arja's bloggy | bas | brownie | dominique in za nl | faith | fokke & sukke | karina | kophieps | maupi | natascha's hotel | rozig | sally van brazilië naar dubai | yvonnep

§ kibbesoeb

ooit had ik een zenuwonsteking die maar niet over wilde gaan. ten einde raad zei de tandarts na alweer een langdurige marteling: als dít ook nog niet helpt, rest ons maar één ding. wat dan, vroeg ik, bevreesd voor kaakchirurg of erger. treurig en triomfantelijk tegelijk zei de prettig gestoorde vakman: kippesoep!

ik had er nooit bij stilgestaan dat hij joods was, en ik was zo stomverbaasd door dit onverwachte antwoord dat het even duurde voor het tot me doordrong wat hij bedoelde. maar deze culturele verworvenheid vergat ik natuurlijk nooit meer.

vandaag is de eerste medicijnvrije dag nadat er een paar weken van alles mis ging. de grande finale was een stevige voedselvergiftiging na het bedrijfsuitje. voor de anderen waarschijnlijk maar een kleine verstoring, maar vanwege de combinatie met de pillen werd ik voor het eerst echt ziek.

om er zeker van te zijn dat alles reg sal kom maakte nico vanmiddag ter afsluiting van de narigheid een grote pan met joodse penicilline. kibbesoeb.

§ Bioskoop

in nederland klagen de bioskoop eigenaren dat er maar niemand naar hun toe gaat. Ik dacht dat dat kwam vanwege de belachelijk hoge prijzen die ze tegenwoordig in nederland vragen. Maar ben vandaag voor het eerst naar een bioskoop in ZA geweest. Toegangs prijs 14 rand (1.80 euro) de popcorn en cola waren nog eens het zelfde bedrag. Maar ook hier zat niemand in de bioskoop?????? ach zal wel komen door de slechte film War of the Worlds

§ badmuts

vandaag zijn we badmutsen gaan kopen. tis bijna jammer dat die rubber lappen met grote bloemen erop niet meer bestaan; daar zie ik nog wel de humor van in. we kregen een uitgebreide uitleg van wat er tegenwoordig allemaal op de markt is en wat daar de voor- en nadelen van zijn. toegegeven, dat duurde allemaal even. maar het was zo leuk om een verkoopster te treffen die zich echt had verdiept in haar onderwerp en het allervriendelijkst en zeer deskundig stond uit te leggen (in flagrante tegenstelling tot haar collega's van de andere sporten).

nico pikte de turquoise siliconen in, en de paarse past eigenlijk goed bij mijn ene badpak. pas thuis gingen we passen en zowaar: het is geen gezicht.

en dat allemaal omdat we eindelijk lid zijn geworden van de fitness; daar hebben ze ook een zwembad. waarom pas nu lid geworden? niet vanwege eerder tijdgebrek, maar vooral omdat nico twee maanden na de ingangsdatum de papieren van de ziektekostenverzekering kreeg. want via die verzekering mogen we zowat voor niks zweten.

§ elektroboer

het huis is verkocht, een paar weken geleden. de eigenaar wilde het immers liever verkopen dan verhuren en nu heeft ie het allebei voor elkaar. voor ons verandert er niks, wij kunnen er gewoon in blijven.

voordat de boel wordt afgerond komt er allerlei volk langs. eerst een jongedame van de bank die kwam taxeren. hartstikke aardig mens, kundig en vlot weer weg. maar het kan niet altijd feest zijn. vanmorgen kwam de elektricien. hij moest de boel doormeten en ik zie zo voor me dat hij vanmiddag zwoegend een rapportje gaat schrijven.

ja, da's nuttig, het bliksemt hier heel vaak in de zomer en je wilt sowieso wel weten hoe de zaken ervoor staan, als koper. maar waarom stuurden ze zo'n lompe boer? zo'n man die niet eens een hand geeft (dat is hier héél erg ongewoon), die meteen met de meubels en de apparaten begint te slepen zonder dat ie uitlegt wat ie gaat doen... sjees. het had een moderne hollander kunnen zijn. (en dan noem ik nog niet de enorme troep die hij achterliet)

§ Lekke banden

Tjonge, Gisteren TWEE lekke banden gereden op de auto. een links voor daar zat een gat in zo groot als mijn vuist. Die dan maar vervangen. Doorgereden naar huis. bijna thuis... he wat een raar geluid hoor ik toch. oeps links achter is ook helemaal plat nu. maar ik heb geen reserve band meer, die zit immers links voor. Dan maar op de lege band naar huis, het is nog maar 300 meter en een paar bochtjes. Thuis gekomen de verhuurmaatschappij opgebeld. komen netjes een nieuwe auto brengen en nemen de oude mee.

Ik heb hier nu al meer banden verwisseld in een half jaar dan in de afgelopen 15 jaar bij elkaar. Totaal is nu 4 en het zal nog wel niet de laatste zijn.

§ gekooide verlichting

als je een recept voor medicijnen krijgt ga je naar de drogist. achterin is een balierij voor de apotheekafdeling. je levert je receppie in, krijgt instructie en advies, en dan gaan medicijn plus rekening in een metalen kooitje. bijna een hip handtasje.

met dat kooitje, en je shampoo en je tandpasta, begeef je je naar de kassa van de drogist. de kassière knipt de tie-rib door en bevrijdt je medicijn. bon erbij voor de verzekering. klaar.

§ crossen

het leek erop dat het bookcrossen hier al een beetje op gang kwam. in april had ik een leuke minimeeting met een andere crosser. voor de tweede meeting zijn er meer gegadigden, maar als je nog maar met weinig bent is het meteen een grote klap als meer dan drie mensen de bijeenkomst de avond tevoren afzeggen. volgende week dan maar.

een van de nieuwen had meteen grote plannen; een paar honderd boeken weggeven in het winkelcentrum. daar zijn ze ook niet gek; ze vroegen zo'n duizend euro voor een standje. iiiek! zullen we maar gewoon eenvoudig beginnen jongens, en in een koffiehuis gaan zitten?

§ warme vorst

winternacht. volle maan. kraakhelder. het ijzig witte licht op het dorre landschap is net sneeuw. de reflectie van het inblauwe zwembad complementeert. conditionering ook. heldere lucht bij lage temperaturen, dan vriest het. klopt; gisteren was de voorspelling 0 graden.

maar vorst aan de grond... dat dan toch niet. kan dat eigenlijk wel, als het overdag twintig graden warmer is? de grond is niet koud genoeg.

§ fonteintje

níet zo droog is de meest rechtse bougainville. ik heb het vermoeden dat de nijvere tuinman een leiding van de sproeiinstallatie heeft geraakt. die installatie is al heel brak, en we zijn aan het worstelen om te zorgen dat de eigenaar via de tuindienst de boel in orde maakt.

er is een klep stuk, de meeste sproeiertjes doen het niet of niet goed meer en er zitten lekken in de leiding. in een stil hoekje van de tuin zit een behoorlijk gat in de grond van alle weggespoelde aarde. het grasveld was in treurige staat; sinds vijf weken sproeien we ons suf. vanwege onvoldoende drukopbouw zijn alleen sommige plekken groen; andere blijven bruingeel wegens onbereikbaar voor de installatie. en tweemaal daags persoonlijk begieteren is niet haalbaar!

met de nieuwe struikbomen gaat dat nog wel. maar voordat ik gisteravond water ging geven stond de ene plant al tot zijn enkels in het water. er zit een gat in de grond, een gat in zijn dam en de nattigheid stroomde met groot enthousiasme de weg op. en dat terwijl ik gisteren leerde dat ze juist gedijen op verwaarlozing. bleh, er gaat maar weinig goed met de tuin.

§ droog

gisteren was het hier 13,6%, in amsterdam 76,8%. vandaag is het iiiietsje beter: 13,8 (tegen 68). we zijn duidelijk het tegenovergestelde gewend. van wat? van de vochtigheidsgraadmeter.

het is hier droooog! alles is statisch. pak je iets van de bank: knèp. pak je je telefoon op: tsák (en als je niet uitkijkt ook eentje wanneer je 'm inplugt). leg je geld neer op de hippe metalen toonbank: kadammm. au! reik je naar je liefje: hij krijgt een hoorbare opdonder voordat je hem aanraakt. de autodeuren beweeg ik via de ruiten, anders is het bij elke in- of uitstapbeweging opnieuw raak.

augustus is de maand van de wind, is ons verteld. dat begint nu al een beetje, en voor het eerst sinds lange tijd hebben we witte strepen aan de lucht. wolken zal ik ze nog niet noemen, maar dat zal nog wel komen. in september komen de eerste regens. schijnt.

§ droomstruik

waar ik van droomde, vroeger: dat ik ergens op een warme plek zou wonen. met tegen mijn omheining een paar forse bougainvilles.

da's goed zei de meneer van het bedrijf dat de tuin onderhoudt. ik zal je een grote halen, dan zie je er nog wat van voordat de huur afloopt. geen paarse, want die bloeit niet zo mooi.

na een paar weken begon ik te zeuren waar de blommen bleven. hij legde uit dat het nog te koud was. oh ja, winter.

gisteren kwamen er niet een maar twee staken. want hoog zijn ze wel, maar nog heel iel. prijzig zijn ze ook nog. ze willen niet goed op de foto vanwege het schelle licht en de schaduwen van de bomen. ze moeten tegen de noordelijkste muur (nogal buiten ons gezichtsveld) om genoeg zon te krijgen.

de ene is paarsroze en de andere rozeoranje. ik heb ze al drie keer water gegeven. en ik ben ontroerd.

§ madiba

het is nog net geen nationale feestdag, maar het scheelt ook niks: madiba (koning/leider, letterlijk 'grootvader') nelson mandela wordt vandaag 87 jaar.

§ we hebben een d! we hebben een s! we hebben een l!

waar maak je twee nerden blij mee? met een internetverbinding. what's that spell? deeee-heeee-es-el!

tuurlijk hadden we al een tijdje een gprs/3g-kaart, zo'n rode insteekkaart voor de laptop. maar dat gaat niet snel, je zit steeds met één oog op de mb-teller te kijken en je moet natuurlijk ook nog vechten om de kaart. het is veel beter dan niks, maar verre van ideaal. we hebben veel pagina's platte tekst bekeken de laatste tijd (want plaatjes kosten mb's) en een aardige voorraad 'later doen' opgebouwd.

maar nu! na nog heel wat trekken en duwen heeft nico vanmorgen de dsl-verbinding uit de klauwen van de plaatselijke ptt getrokken. hoera! het gaat sneller en het gaat tegelijk en ik ben hartstikke blij. die datalimiet, die duw ik nog even naar de achtergrond, deze eerste halve maand.

§ krijgen is de kunst

na de jaarvergadering een restaurantje in de buurt uitgeprobeerd. zelf vonden ze zich wel een Restaurant. d'r ging alleen nogal veel mis met de ober. och nou ja, je kunt eens je dag niet hebben. of van nature vergeetachtig zijn. maar zijn allerlaatste zin liet ons sprakeloos: bij het afscheid vertelde hij ons hardop dat onze (niet kleine) fooi minder dan tien procent was geweest.

da's pas lef hebben, nadat je bijvoorbeeld de sessie begint door naast de tafel een fles wijn kapot te laten vallen, en consequent vergeet dat er twéé mensen aan tafel zitten.

§ houden is de kunst

een beetje illegaal - we zijn maar huurders - hebben we de jaarvergadering van de vereniging van eigenaren bijgewoond. we wilden weleens weten wat er hier speelt, en wat voor volk dat allemaal is. we hebben geleerd dat mensen die zo gefortuneerd zijn dat ze in dit complex kunnen wonen nog niet zo ver zijn dat ze kunnen delen.

in de buurt wordt een vuilstort gepland. uit protest is een mooie samenwerking ontstaan tussen enkele mensen uit de "gooise" wijken hier en de straatarme mensen vlakbij de projectplaats. na een presentatie over de stand van zaken volgde een oproep om het protest te ondersteunen. de reactie uit de jaarvergadering was simpel: daar betaal ik niet aan mee.

in nederland zou dat naar ons idee toch anders zijn gegaan. dankzij het calvinisme? het socialisme? de service-economie? we zijn er nog niet uit. maar dat botweg en hardop weigeren, dat zouden ze in nederland niet durven.

§ nog zoveel wachtenden voor u

als al zijn klanten zulke koffie serveerden kwam hij aan werken niet meer toe, riep de telkomman blij. wij waren ook blij met hem, want hij was er eindelijk. na heel veel trekken en duwen en vitamine r was hij er al na vijf weken. kun je nagaan wat normale klanten moeten doorstaan.

we hebben bij huis heule slechte mobiele ontvangst, wonen aan de verkeerde kant van de bult. als mensen vragen naar onze landlijn snappen ze het meteen als je antwoordt "we wachten nog op telkom". 't is niet zo erg als in kenia, waar ze (echt waar) in de lach schieten van zo'n vraag, maar dat eindeloze wachten komt iedereen hier schrijnend bekend voor.

enniewee. de lijn ligt, de telefoon doet het. nu begint het nieuwe wachten: tot de dsl wordt geactiveerd.

§ franka aan de muur

vandaag m'n franka's opgehaald bij de lijstenmaker. de zeefdrukken heb ik een paar jaar geleden gekocht van de webwinkel van auteur henk kuijpers.

nu is het er eindelijk van gekomen om ze eens te laten inlijsten. we waren echt een beetje benieuwd hoe ze er ook alweer uit zagen... gelukkig vinden we ze nog steeds prachtig!

§ nog een auto niet

vorige maand waren we op de outdoor expo. voor de ene wedstrijd na het andere prijzenfestival hebben we daar onze naam en (oude) adres opgegeven. je weet maar nooit hè. een van de trekkingen betrof een toyota rav4. een kek autootje. die wil ik wel!

laat ik nou net door díe weggevers gebeld worden maandag. lange inleiding, ja die expo, ja meegedaan, nog een keer: spreek ik echt met die en die. nou daar kwam het: ik had Een Prijs gewonnen. het echte weggeven van de auto is pas eind november, maar of ik vandaag wilde komen en alvast mijn Gegarandeerde Prijs kwam ophalen.

daar zat natuurlijk een stevig luchtje aan, maar de GP's klonken goed: van weekeindjes weg tot breedbeeld-tv's. dus wij op pad. want man moest mee. dat vond ik sowieso wel gezellig, maar van de organisatie moest het ook. het kon op drie tijden, het zou zeker een uur duren en we zouden eten krijgen.

niet echt een verrassing dus, dat we terecht kwamen in een timesharing-achtige organisatie. die met verbazend onenthousiasme onze groep er doorheen jaste. groepsgesprek, video, door naar 1-op-2-gesprek, lootje invullen, daar is het restaurant, daaag.

met dat lootje naar een juf in een kamertje dat dicht ging. totaal ongeïnspireerd bediende zij het lottoballenapparaat. ze wapperde naar een bord met de prijzen. wij hadden 1 cijfer goed en dat gaf ons twee opties. een midweek nabij warmbad (op twee uur rijden) of een hele week in mombasa. ondertussen, dat was het mooiste, keek ze ons lopendebandjes niet aan. ze zat haar email te lezen en bleef dat doen.

bij navraag was de week in kenia inderdaad alleen de accomodatie... zonder vervoer. door naar het restaurant, een klets lasagna voor de neus en met enige moeite sla voor de kaasallergist. wij een mooi verhaal rijker. maar die rav4, op de een of andere manier denk ik niet dat ik daar nog wat van hoor.

§ auto vervolg

Tjonge het valt niet mee om een auto te kopen in Zuid Africa. had ik eindelijk een auto gevonden die me wel wat leek. geef ik opdracht om uit te zoeken of ik hem kan betalen met de auto vergoeding die ik krijg. Is de auto er al binnen een paar dagen. Helaas de financiering niet. Die duurde 6 weken!!!! Nu is de financiering er maar duurt het tot EIND januari voordat de auto geleverd kan worden.

op zoek naar een andere dan maar....... Wordt vervolgd

§ leegte

zoals verwacht dient zich na verhuizing en logees de grote leegte aan. wat te doen? er wachten nog altijd een hoop stinkvervelende regeldingen, maar tussendoor ben ik huisvrouw en dat bevalt me niks. ik heb ernstig behoefte aan een interessantere dagvullling. breien en lezen verveelt verbazend snel wanneer het je enige bezigheid is. ik wil naar buiten, ik wil meedoen!

het verkrijgen van een werkvergunning zit in een vicieuze cirkel; eerst moet ik worden aangenomen en daarna moet de werkgever zo gek zijn om mij te steunen bij de aanvraag. in een land waar 40% werkloosheid heerst is dat een obstakel waar ze niet gemakkelijk overheen stappen.

tussen de bedrijven door oriënteer ik me op een opleiding voor de leuk, want de opleiding voor het nut (en tijdverdrijf) begint zo te zien pas in januari. nadeel van de gidsopleiding is dan weer dat het een maand lang (of meer) full time extern is, vervelend voor nico. zucht, we puzzelen verder. misschien begin ik wel een handeltje.

hebben jullie nog een goed idee voor binnen of buiten?

§ taalverwarring

vandaag mochten we allebei een kadootje. nico kocht een spel en ik koos een cd met de beginselen van zulu. van de elf officiële talen is dat in deze regio de grootste inheemse taal.

de mevrouw achter de kassa begreep er he-le-maal niets van. en dat was niet omdat ze zelf setswana spreekt ("als je dan toch een taal leert, doe dan inderdaad maar zulu. want die verrekken het om een andere taal te leren"). na enig heen-en-weren werd het duidelijk. het punt was dat ze niet kon bevatten dat wij vrijwillig hier zijn komen wonen. ze wilde wel met me ruilen: dan zou zij dutch leren en in dutch gaan wonen.

§ fris

had ik gezegd dat het hier niet zo koud wordt? foutje. maar wel een begrijpelijke. overdag hebben we namelijk dezelfde temperaturen als in de nederlandse zomer. nou okee, uitgezonderd dat hittegolfje bij jullie. verder hebben we al maandenlang zo'n 18°. geen wonder dat we de winter lekker vinden. (populair woord hier trouwens, in alle talen: lákker. barman, make me something lekker please!)

maar om zes uur is het donker. en dan zakt het kwik bijna zichtbaar. om te eindigen bij zo'n 3°.
da's allemaal nog tot daar aan toe. waar wij niet aan gedacht hadden was dat men hier bouwt op warmte. in gewoon nederlands wil dat zeggen dat de huizen niet geïsoleerd zijn. verre van, zelfs. tochtgaten onder de deuren, enkelglas ruiten, ramen die niet goed sluiten. geen verwarming te bekennen.

dus: oliekacheltjes kopen. dekens op de bank. dikke truien aan. binnenkort een vloerkleed kopen, voor op de koude tegels. en wèl breien.

§ aanslag

de aanslagen in londen hebben hier diepe indruk gemaakt. het halve land staat op zijn kop, want de mensen die niet in londen wonen zouden willen dat ze er woonden. in londen huist de grootste zuid-afrikaanse gemeenschap buiten zuid-afrika.

na de grote vreugde van gisteren over de spelen, waarbij dit sportgekke land de britten toch als een soort dependance beschouwt, is de klap nu misschien wel extra groot. ondanks dat ze hier én in groot-brittannië veel meer gewend zijn aan geweld dan wij nederlanders.

§ no oto

dat met die auto, dat wordt niks. wij zijn enge buitenlanders en de banken willen pas een normale* financiering aanbieden wanneer we een flinke aanbetaling doen. de maandelijkse vergoeding die nico van zijn werkgever krijgt vinden ze onvoldoende als garantstelling.
*(eerste criterium: maandbedrag lager dan de huishuur)
de dealer heeft de gereed staande auto maar alvast verkocht. een nieuwe bestellen duurt een week of tien.

niet alleen hebben wij pas over een maand het geld voor een aanbetaling (want dan is het huis in hilversum verkocht), er beginnen nu ook andere argumenten mee te spelen. want als we toch met baar geld moeten aankomen, dan kunnen we net zo gemakkelijk iets anders kopen. een mooiere tweedehands bijvoorbeeld.

nico is, ocharme, erg teleurgesteld dat het nog weeeeken gaat duren eer we een eigen auto hebben. zelf wil ik ook wel eens wat anders zien dan onze directe omgeving.

§ leeg

raar hoor, om ineens weer met zijn tweeën te zijn. een week lang hadden we vijf extra mensen in huis, van wie drie onder de zes, en het was hartstikke gezellig. en nogal druk. dus nu zitten we te genieten van de stilte, terwijl we ze stiekem ook al missen.

§ wildparkeren

het is een rare dag. ik denk dat de goden ook een beetje vakantie hebben (de winter-schoolvakantie is hier net begonnen).
na een zeer chaotische ochtend, waarin o.a. de hulp afbelde vanwege een sterfgeval in de familie, ging nico op het werk puinruimen en togen de logees voor het eerst zelfstandig op stap. inmiddels staan ze stil in het midden van een wildpark, want de huurauto heeft de geest gegeven. de reparateur moet van de andere kant van de stad komen, ruim 100km verderop. gelukkig waren ze net veilig bij het restaurant en staan ze nu niet tussen de leeuwen.

edit voor ongeruste familieleden: alles kwam reg. ze kwamen thuis met een vervangende auto en hebben ondertussen nog veel beessies weten te zien, van gepaste afstand.

§ brandgang

het landschap ziet er hier een beetje unheimisch uit de laatste week. dat komt doordat grote stukken braakliggend land preventief worden afgefikt. om te voorkomen dat die droge stukken gras per ongeluk in brand raken en oncontroleerbaar wie-weet-wat bedreigen worden ze opzettelijk aangestoken en gecontroleerd afgebrand.
tuurlijk, binnenkort is het weer overgroeid. maar voor nu leven we een tijdje in een net-na-de-ramp gekleurd landschap.

§ paarden en grotten

met visite kom je nog eens ergens. bij een lipizzaner voorstelling bijvoorbeeld. en in werelderfgoed the cradle of mankind; grotten waar mensen zijn gevonden die ouder zijn dan keniaanse lucy.

§ ingewijd

het zwembad is rrrrretekoud, het is hier immers midwinter. maar we hebben een jongetje op bezoek dat net zijn zwemdiploma heeft gehaald. en natuurlijk had hij zich er thuis (hoogzomer) al op verheugd dat hij hier de hele tijd zou kunnen zwemmen.

waarschuwingen weerhielden hem niet en vanmiddag heeft hij het bad ingewijd. moreel én fysiek ondersteund door pappa, die minstens even koud keek en best durfde te zeggen dat hij het water donders fris vond. 14° mat de thermometer. helden zijn het!

§ rode aarde

met een auto vol kinderen op safari is een hele belevenis. maar de mooiste foto is die van joris' handen in het zand van de parkeerplaats. mooier nog dan het beeld van de auto met drie jonge mannen erin, die kennelijk van de besturing geen kaas hadden gegeten. ze reden 'm spectaculair tegen de enige boom in de omtrek. het liep voor hen goed af, maar een foto durfden we niet te maken.