Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ nog maar twee

laatste check, afscheid nemen van de maid, afscheid nemen van de portier, sleutels inleveren. nu hebben we nog maar twee huizen.

§ uitgeteld

pfrrrrlt. vanmorgen de laatste spullen uit het huisje in douglasdale gehaald. in het nieuwe is nu de periode aangebroken dat je alles kwijt bent omdat je niet weet waar het staat en of het eigenlijk wel is meegekomen (zie ook rechts de nieuwe categorie: kwijte dingen).

nico en ik zijn inmiddels helemaal op. we zijn bekaf, hebben van pure vermoeidheid al een paar zinloze ruzies achter de rug en zijn erg toe aan rust. en een nieuwe auto, zodat we er even uit kunnen. want met de huurauto kun je niet uit de voeten in de (niet geasfalteerde) gebieden waar we zo graag heen willen.

vanavond komen de logees. dat brengt vast een hoop drukte met zich mee (het zijn er vijf) maar naar verwachting nog veel meer gezelligheid!

§ Auto

Krijg nou wat. Kreeg een belletje van de auto dealer dat de nieuwe auto aangekomen was. Nu weet hij ook dat de financiering van de auto nog lang niet rond is. Om een auto hier te kunnen rijden heb je een TON aan gestempelde papieren nodig. Wij dachten laten we die regelen via de dealer aangezien hij graag de auto wil verkopen maar zo graag.....

§ zoek

(en da's vooral lastig als je de aankoop van een nieuwe uitstelt omdat je zeker weet dat...)
 
- blauwe wandklok
- keukentrap
- workmate
- blauwe struisvogelplumeau
- broodrooster
- twee hoofdkussens (voor logees)
- chinese gelukskikker (trouwkado)
- externe cd-speler laptop

§ supersize me

bij deze is bewezen dat het uitmeten van dingen zonder rolmaat niet altijd tot het gewenste resultaat leidt. goliath is er... en hij is te groot! misverstandje bij het doorgeven van de maten.

gelukkig is hij modulair. we hebben er een hele tijd met de bankdelen heen en weer geschoven en nu is het goed. minstens tot na de logees, want die moeten er ook alle vijf op passen natuurlijk. in ieder geval hoeven we vanavond niet meer op de tuinstoelen te loungen.
nico zegt: het belangrijkste is natuurlijk: Hij is MOOOOOOOOOOOOOI

§ Nessie

Sinds vandaag is nessie vrolijk over de bodem van het zwembad aan het kruipen.... Ziet er gek uit zo'n beest dat maar blijft bewegen in je zwembad. Maar al het blad en dode alg wordt nu wel opgegeten vanaf de bodem. het bad is nu bijna klaar om in te gaan zwemmen. Het enige wat nog mist is de temperatuur het zwembad water is momenteel 12 graden toch wel een beetje koud. Misschien is dat wel de reden waarom nessie zo blauw is. We zullen wel zien als de zomer er weer is.

§ oranje boven

ik ben nog niet zo lang weg dat mijn gemoed vol schiet bij de geboorte van een prinsesje. maar het is dan wel weer leuk dat ik het hoorde terwijl ik een knaloranje gordijn stond op te hangen.

§ Kamperen in eigen huis

We zijn over en hebben nu twee nachten in ons eigen bed geslapen. ons eigen bed .... dat was iets wat ik al 6 maanden heb gemist een bed dat lang genoeg is om in te slapen zonder dat je voeten uit steken. De bedden die je hier vind zijn allemaal te kort voor mijn 195cm. Maar het huis is nog zonder bank en ander comfortabele dingen. Die komen morgen pas. nu zitten we nog op onze tuin stoellen in een galmend huis. Eten we met het bord op onze schoot en koken we op de BBQ (o nee dat heet hier braai).

De gasten kamer is waarschijnlijk eerder af dan de onze. Nou ja dat moet ook wel wand de eerste bezoekers komen al woensdag.

§ we zijn over

tis nog een beetje kamperen hier en daar. maar het nieuwe huis is zoveel leuker (en groter) dan het oude dat we daar alvast gaan slapen.
vandaag is de satellietschotel verhuisd. we hebben gordijnen uitgekozen en opgehangen voor de woonkamer en de logeerkamer, dat scheelt enorm. tsja, toen kon de koffiemachine niet achterblijven. en dat betekent uiteraard dat we verhuisd zijn.

§ vrrrroem

ff geen tekst. nico is aan het werk nadat hij veel tijd had vrijgemaakt voor de eerste dagen van de verhuizing. ik ren me rot tussen twee huizen. pak eindeloos veel dozen uit, haal huishoudspullen die er niet meer zijn (stoffer en blik, zeepbakjes, strijkplank) en probeer daar tussendoor nog wat inrichting te vinden. gordijnen zijn moeilijk! we hebben wel de thema's afgesproken voor de verschillende ruimtes, zodat het diezainwais nog een beetje ergens op gaat lijken. om die spullen dan ook echt te vinden, dat is dan weer niet zo makkelijk als je de weg nog niet zo goed kent.

§ totaly flabergasted

Wij gingen verhuizen naar een sjieke buurt waar mensen wonen met veel geld. De gedachte was dat daar de telfoonlijnen, internet, mobile telefoon dekking etc wel goed zou zijn. Maar niets was minder waar. Telefoonlijn gaat 8 weken duren voor ze hem installeren, gelukkig werk ik met de telkom (zeg maar de ZA KPN) en kan ik hopelijk dit proces wat versnellen. Internet is het zelfde verhaal daar telkom die ook moet leveren.

Dan maar gebruik maken van de mobiele telfoons en de 3G (UMTS) in ternet verbinding helaas ook daar is de dekking minimaal van dus voor de 3G verbinding maar een grotere antenne kopen dachten we. Komen we in de winkel voor de antenne krijg ik hem gewoon mee hoef er niet eens voor te betalen. Mijn mond viel op mijn schoennen. Het was de eerste keer dat ik totaal verbaasd was.

§ uitgevouwen

nico heeft een manier gevonden om het grasveld te beluchten. oh ja, en om te kijken of zijn tent nu compleet is, met de nieuwe stokken van bever.

§ huisgevoel

bijna alle dozen zijn al uitgepakt. maar wat een vermoeiende bezigheid, pfff. niet het fysieke werk natuurlijk, maar de goede en slechte herinneringen. en het terugdenken aan het vertrek uit nederland, pas iets meer dan een maand geleden (het lijkt veel langer!).

het nieuwe huis is echt leuk. het kleine huisje waar we nu nog wonen heeft een hoog "is dit het nou"-gehalte. eerst voor nico, later voor mij. maar het kan ook anders - telkens als we naar het nieuwe huis gaan is het een soort feestje. dat onze eigen spullen daar nu zijn helpt wel, maar dat is niet het enige. het is ook de ruimte; de afmetingen zijn precies goed (kleiner dan hilversum). vooral de sfeer van het huis.

wat ontbreekt, zeker nu het rustiger wordt, is de hond. we missen hem ontzettend. wat zou hij het leuk gevonden hebben!

§ cyber

het moet niet gekker worden. de verhuizers kwamen vandaag (zie onder) en nico gooide gauw wat op het blog om jullie te laten meegenieten. heb ik vanavond mien bruerke aan de lijn en die vindt die zeecontainer ouwe koek! pggg. want hij had het al een paar uur geleden gelezen. tsk.

§ pasje

het complex heeft een nieuw toegangssysteem. helaas begon de invoering ervan op dezelfde dag dat wij de sleutels kregen. helaas, want eerst kregen alle bestaande bewoners een nieuw pasje. pas daarna kwamen de nieuwen aan de beurt. ondertussen lag de boel er nog even uit, kortom, we hebben al twee weken moeite om naar ons huis te komen.

aan het einde van de middag hebben we dan eindelijk pasjes mogen halen. wat dan ondanks de enorme beveiligingsmaatregelen (vingerafdrukken en de hele heisa) verrassend gemakkelijk ging. zo was nico zijn paspoort vergeten, och, geen probleem. mijn naam op zijn pasje, och, geen probleem. vanmorgen kwamen de verhuizers zonder goedkeuring door de gate, nou ja, we hadden toch net gezegd dat we aan het verhuizen waren?

daar tegenover staat dat er vanmiddag ineens een serieuze auto de oprit op kwam, met serieuze mannen erin. die mij indringend ondervroegen. wat bleek, het (stil) alarm was afgegaan. en de heren lieten zich niet zomaar wegsturen.

§ De spullen zijn er

ja de spullen zijn aangekomen!! heb wel met de uitpakkers te doen hoor. op de vrachtwagen zit geen laadklep dus alles wordt via een keukentrapje uit de wagen gehaald. Daarna moeten ze een stukje omhoog lopen met de dozen. Ze zijn met z'n vieren maar er sjouwen er maar drie. de opzichter heeft zich gezellig tegen een lantarenpaal gezet en schrijft alle nummers van de dozen op. Het zijn er ruim 200 dus ja hij heeft ook wel het een en ander te doen.

Nadat alles op de oprit is gezet wordt alles (hopelijk) ook uitgepakt en in de juiste kamers gezet. Ik moet er niet aan denken dat ze al dat verpakkingsmateriaal hier laten.

Ze hebben er eigenlijk helemaal geen zin in die mensen. Nou ja wij zijn er wel blij mee we hoeven alleen maar te kijken en opzichteren.

§ klussen en voorbereiden

opnieuw klussen in het nieuwe huis. er valt veel te doen. we kunnen wel met alles wachten op de verhuurder, maar dat schiet ook niet op. nico heeft zo'n beetje alle lampen (armaturen) vervangen, hij heeft het zwembad verder opgeknapt en ik ben de tuinsproeiinstallatie aan het repareren en de kledingkasten aan het indelen. we hebben het minihuisje al aardig leeg en zo wordt het daar ook leefbaarder.

ook weer naar de makro. die hadden tot en met vandaag - wat in dit religieuze land zijn de winkels gewoon open op zondag, zij het wat korter - een printer/fax in de aanbieding met enorme korting. al dagen lopen we er achterheen te jagen, want ze zijn op. met veel geduld en wijsheid hebben we een voucher weten te verkrijgen terwijl dat tegen het bedrijfsbeleid is :)

morgen komt de zeecontainer! en toevallig ook voor het eerst de nieuwe poetsmevrouw. dat wordt een dagje supervisie op twee fronten. ben erg benieuwd wat er allemaal uit die container komt rollen. zo langzamerhand weten we echt niet meer wat er meeging en wat we hebben weggegooid of weggedaan.

§ klussen en voorbereiden

opnieuw klussen in het nieuwe huis. er valt veel te doen. we kunnen wel met alles wachten op de verhuurder, maar dat schiet ook niet op. nico heeft zo'n beetje alle lampen (armaturen) vervangen, hij heeft het zwembad verder opgeknapt en ik ben de tuinsproeiinstallatie aan het repareren en de kledingkasten aan het indelen. we hebben het minihuisje al aardig leeg en zo wordt het daar ook leefbaarder.

ook weer naar de makro. die hadden tot en met vandaag - wat in dit religieuze land zijn de winkels gewoon open op zondag, zij het wat korter - een printer/fax in de aanbieding met enorme korting. al dagen lopen we er achterheen te jagen, want ze zijn op. met veel geduld en wijsheid hebben we een voucher weten te verkrijgen terwijl dat tegen het bedrijfsbeleid is :)

morgen komt de zeecontainer! en toevallig ook voor het eerst de nieuwe poetsmevrouw. dat wordt een dagje supervisie op twee fronten. ben erg benieuwd wat er allemaal uit die container komt rollen. zo langzamerhand weten we echt niet meer wat er meeging en wat we hebben weggegooid of weggedaan.

§ flits-certificaat

vandaag weer een prachtig nieuw formulier veroverd: een traffic registration number. gaat gepaard met een mooi groen certificaat (type "aan de wand"), waar met een reep breed gerafeld plakband je foto op geteept wordt.

wij waren voorbereid op uren, zo niet dagen wachten en hoge kosten, maar het was in een uur gepiept en nog voor niks ook. het is geen rijbewijs, maar de staat vindt deze belangrijker. want dit trn wordt gekoppeld aan je kenteken. wanneer je een overtreding begaat (geflitst wordt of zo) weten ze zo je brievenbus te vinden.

§ container

onze zeecontainer was de gelukkige voor een douane-steekproef, woensdag. daar kwam ie goed doorheen, maar het vrijgeven is dan weer een heel ander verhaal. er was hoop dat dat vandaag voor de lunch zou lukken - dan hadden we vanmiddag de container gekregen. helaas werden de stempels pas na het eten gezet. toch hebben we best mazzel, het schijnt soms wel twee weken te duren voordat ie wordt vrijgegeven en bij ons was het krap een week (incl. de feestdag van gisteren). maandag om negen uur staan ze op de stoep!

§ Hei sessie

Zoals mir al schreef zijn we 3 dagen op een 'hei sessie' geweest. met 10 man en 1000 euro aan alcohol bij ons was het een erg vermoeiend. We verbleven in een 5 sterren lodge in het welgevonden game park. het was een 5 sterren lodge met douches in de buitenlucht. WAUW wat een uitzicht heb je als je aan het douchen bent. Het enige probleem is dat het 's ochtends en 's avonds erg koud is dus het terug rennen van de douche naar je slaapkamer is een belevenis apart. maar op de tweede ochtend onder de douche was ik aan het genieten van een kudde olifanten welke beneden in de beek (wordt hier rivier genoemd) aan het drinken waren. Deze belevenis kan ik iedereen aanbevelen.......

Elke ochtend en avond zijn we op een gamedrive gegaan en ik kan iedereen aanraden om koffie/whisky (afhankelijk van het tijdstip) te drinken in het midden van een game park. Enige probleem is dat je goed moet opletten of er niet ongenode gasten op bezoek komen. Met name bavianen zijn een groot probleem. Deze beesten zijn zo brutaal als de nacht en hebben onderhand door dat wij mensen banger zijn voor hun dan zij voor ons. Toen de eerste groep bij onze picknicktafel was weggejaagd hoorde ik een verhaal van een collega die ook een schapenboerderij heeft. Als een schaap lammetjes heeft springen de bavianen op de rug van de moeder en blijven daar net zo lang op zitten tot de moeder van uitputting neervalt. Daarna drinken ze alle melk op uit het omgevallen schaap. Wees dus op je hoede als je bavianen tegenkomt en hou ramen en deuren gesloten!!

§ beter

ter completering gingen gisteravond ook onze weblogs eruit natuurlijk. maar sinds het einde van de ochtend loopt het allemaal weer als een zonnetje, met dank aan n.

het nieuwe huis wordt eindelijk schoongemaakt en die dame lijkt ons zeer geschikt als nieuwe maid, want ze is leuk en ze werkt hard en ze kan ook wanneer wij haar zouden willen. nico is weer boven water en hij heeft het geweldig gehad. de douane heeft een steekproef gedaan in onze zeecontainer en die is goedgekeurd. (stempels duren langer)
het lijkt allemaal weer te gaan lopen.

§ dag met een gaatje

ach, je kent ze wel, die dagen. je wenst ze niemand toe.
de schoonmakers komen 's morgens vroeg (8u) de sleutels halen, is de afspraak. om tien uur vraag je de opdrachtgever waar ze blijven en wanneer je net van huis bent voor een boodschap komen ze alsnog. weer omdraaien. dus nog steeds niet de was doen, want de wasverzachter is op.

de schoonmaker blijkt een eigenwijs ventje dat ineens gaat roepen dat het helemaal niet vandaag kan. toch op weg weten te sturen. belt even later de opdrachtgever (de makelaar) op: hij vraagt een fortuin voor de schoonmaak. kan zij niet morgen iemand anders sturen, want die doet het voor 10% van die prijs. je hebt toch nog wel even tijd want de container is er nog niet. ja maar hee! we willen zo vreselijk graag dit minihuisje uit; spullen verslepen kan natuurlijk pas na de schoonmaak.

tussendoor drie keer de tuinslang gerepareerd, hopeloze zaak maar de tuin droogt erg uit. verklaring halen bij nico's bedrijf, dat hij daar heus in dienst is en blijft (zie gisteren). de pz-dame meldt dat hij daarvoor iemand anders moet hebben. morgen pas verder. de fax die ik daar verstuurde wil maar niet doorkomen, krijg steeds een foutmelding. ondertussen bellen met de nederlandse makelaar want de kopers willen een week uitstel.

dan even gauw naar de bank. jammer, die sloot tien minuten geleden. door naar het nieuwe huis. er kunnen nog steeds geen toegangspasjes gemaakt worden, al een week niet. dus opnieuw in de lange rij voor handmatige toegang (lichtpuntje: me aanmelden als nieuwe huurder lukt wel. bezoekers worden vanaf morgen bij ons aangemeld ipv bij de vorige huurder). dan telefoonbedrijf bellen over die adsl-lijn. jammer, die sloten víjf minuten geleden. aaargh!

§ exit zuma

na een lange, lange stilte heeft mbeki eindelijk gesproken. met enige bombarie; hij riep de staten bijeen voor een bijzondere zitting. daar heeft hij na twee weken zwijgen bekend gemaakt dat hij zuma eruit schopt. zuma roept nog steeds heel hard dat hij onschuldig is, maar ziet het landsbelang wel. zegt ie.

mbeki ook, of was het meer zijn eigen belang? als je hard strijdt tegen corruptie rest er maar één keuze bij zo'n omvangrijk schandaal. anders is je geloofwaardigheid als president annex partijleider heel snel heel zwak geworden.

§ zware dag

nico heeft een zware dag vandaag. hij is op pad met zijn afdeling om drie dagen lang het nieuwe jaar te bespreken (zijn bedrijf heeft op 1 augustus nieuwjaar). officieel dan. officieus vieren ze dat het afgelopen jaar een succes was. vijftien man en voor duizend euro drank. dat wordt roze olifantjes tellen...

hij was nog niet op weg of de autodealer belde. we zijn bezig om nico's droomauto te bestellen en het is een heel gedoe. ze doen hier niet aan lease-auto's; je krijgt een maandelijkse vergoeding ter compensatie en zolang je dat aan je auto besteedt is er verder niemand die zich ermee bemoeit.

zo'n car allowance gebruik je dus voor de financiering. maarrrr... nico is een buitenlander, en de banken vertrouwen er niks op dat hij geen take the money and run zal doen. we zijn al dagenlang bezig om te bewijzen dat we heus blijven. lastig daarbij is dat op zijn arbeidscontract nadrukkelijk staat dat het voor twee jaar is, want anders (catch22) kregen we geen verblijfsvergunning. wat een geëmmer.

§ Ons nieuwe huis

Tja nadat mir een mooie reportage had gemaakt over het kleine huis hier een impressie van het nieuwe huis.klik hier voor meer meer meer meer (meer)

§ kwijt

vandaag een rustig dagje. ik was laat naar bed, want ik wilde graag nog wat van de dutch open zien. raar hoor, de hilversumse merels via de tv.

we hebben alleen maar een telefoonlijn aangevraagd (voor de adsl straks, en de fax) midden in de stad. duurde lang. toen een wasmachine uitgezocht, een kampeerbed en kastplankpapier. ook een magnetron, maar die hebben we uiteindelijk nog niet gekocht. uurtje driving range, en toen was het alweer donker en daarom te laat om naar het nieuwe huis te gaan.

nu zit nico te goochelen met de aangeschafte kluis. dat de theedoeken verdwijnen is tot daar aan toe; de rest moest maar van ons blijven. wel verwarrend, we weten toch al niet wat we hadden ingepakt en wat niet. nu zijn er steeds kleine dingetjes zoek. we hadden de maid gevraagd om mee te verhuizen en ik denk er hard over om dat aanbod in te trekken. maar wat zou ons bij een volgende te wachten staan?

§ reus

gisteren hadden we De Ideale Bank gevonden. in de winkel was ie chocoladebruin, maar heus, dat was niet de reden. hij was vooral erg uitnodigend. en erg ruim. hij bleek dan ook goliath te heten.

gingen we vandaag tegen lunchtijd voor het eerst sinds twee weken naar het nieuwe huis kijken. hmmm... die woonkamer is lang niet zo groot als we ons herinnerden. eigenlijk is het een raar huis; de slaapkamer is zowat groter dan de woonkamer. en die aparte eetkamer, dat moet in een ander huis geweest zijn. hier in ieder geval niet.

maar ja, goliath he. wat doen we daar dan mee?
na veel passen en meten (dwz tegels tellen, stappen afmeten enzovoort, want geen centimeter bij ons) hebben we besloten dat ie toch moet kunnen. we gaan 'm zometeen bestellen!

§ aangemeld

vandaag hebben we ons geregistreerd bij de ambassade. dat ging heeeel anders dan in ivoorkust. was het daar een noodzaak om jezelf aan te melden, vanwege de oorlogsdreiging (die kort daarna ook werd bewaarheid), in pretoria keken ze nog net niet verrast op dat we het nodig vonden om dit te doen.

nou ja. voor onszelf is het een nieuwe mijlpaal. we wonen hier!

§ tijdelijk rijk

sinds vanavond zijn we huisjesmelkers. voor even hebben we de beschikking over drie huizen.

het eerste is het huis in hilversum. we hebben er acht jaar gewoond. de feitelijke verhuizing kwam toch nog als een verrassing, omdat de verhuizers veel eerder kwamen dan voorspeld en vooral doordat we de dood van de hond echt veel interessanter vonden. sinds drie weken staat het leeg, maar pas in augustus wordt het getransporteerd.

het tweede is het 'vakantiehuisje' waar we nu in zitten. nico woont hier sinds januari. het is een mooi eenpersoons huisje, gemeubileerd, in een goede wijk, overal dichtbij. maar veel te klein voor twee personen, zeker wanneer hun eigen spullen beginnen te arriveren.

het derde is ons toekomstige huis. in een sjieke wijk, met ruimte om het huis, in een goed beveiligd gebied. we hebben er echt mazzel mee. vanavond hebben we alvast sleutels gekregen. handig, want we hebben geen flauw idee meer hoe het er van binnen ook alweer uitziet. vanaf de 15e mogen we er gaan wonen.

§ eerste wereld?

voor corruptie 2x15 jaar, voor fraude 1x3 jaar werd het voor schabir shaik, tegelijkertijd uit te zitten. en een vette boete voor zijn bedrijven.

knappe jongen die zuma nog president laat worden, zou je zeggen. maar zijn partij, het anc, heeft wel sinds elf jaar de overgrote meerderheid. dat macht corrumpeert hebben ze al laten zien. bovendien is zuma nog een van de robbeneilanders. wat je automatisch een vertrouweling van de onaantastbare mandela maakt. het anc beraadslaagt zich dan ook een slag in de rondte en ik ben benieuwd hoe het konijn uit de hoge hoed eruit zal zien.

de skorpions (da's de fiod) zijn ondertussen hernieuwd aan de slag gegaan met de bewijzen tegen de vice-president. zuma gaat niet uit zichzelf en mbeki zal zijn oordeel vellen wanneer hij (morgen) terugkomt uit chili.

§ politieke integriteit

er was eens een vice-president. die had een financieel adviseur. samen deden ze in illegale wapenhandel en nog zowat. niet zo heel handig kennelijk, want de adviseur moest voor de rechter komen. vorige week werd hij uiteindelijk veroordeeld. de rechter van het hooggerechtshof veegde de vloer met hem aan. de bewijzen van corruptie en fraude waren niet alleen overtuigend maar vooral overweldigend.

vanmiddag wordt deze schabir shaik gevonnist en het hele land houdt opnieuw de adem in. is zuid-afrika nog steeds een eerste-wereldland en wordt corruptie hard aangepakt? komt hij weg met een boete of wordt het 3x15 jaar cel?

vorige week duurde het drie hele dagen voordat de rechter het vonnis had voorgelezen. president mbeki was ook niet gek en stuurde vice-president jacob zuma (foto) drie dagen naar zambia (ook de zambianen hadden zeer wel in de gaten dat hij eigenlijk niks kwam doen). mbeki zelf was naar bush in washington, en daarna druk met het wereld economisch forum in kaapstad.

alom wordt geroepen, nee geschreeuwd, om het aftreden van zuma. maar na het vonnis bleef mbeki, zoals de krant beeld het 't mooist omschreef, "dawerend stil".     wordt vervolgd...

§ aanhangsel

was ik een paar jaar geleden nog de trotse kostwinner, de komende twee jaar ben ik officieel Afhankelijke Vrouw. wat me meteen werd ingepeperd bij het openen van onze lokale bankrekening. niks gezamenlijk: mijn verblijfsvergunning is onderdeel van die van nico, dus alleen hij mag een rekening openen. en dat hij dan zo gek is om mij daarvoor handelingsbevoegdheid te geven, dat moet hij zelf maar weten.
telefoon overzetten van prepaid naar abonnement, zelfde verhaal. grmpf. dat wordt nog wel even wennen.

§ babel

nu ik op het punt ben aangeland dat ik zelf niet meer altijd in de gaten heb welke taal ik eigenlijk spreek, ben ik stomverbaasd als iemand me niet begrijpt. het is erger geworden sinds ik hier nederlandse tv kan zien. dat geeft je namelijk het zeer valse gevoel dat ze buiten dezelfde taal spreken.

dat is natuurlijk niet zo. niet alleen omdat wij in engelstalig gebied wonen, maar ook omdat afrikaans niet zo supermakkelijk is als het voor nederlanders weleens lijkt. hoog-afrikaans en geschreven taal zijn een koud kunstje (vind ik). maar de vette accenten en dialecten die we treffen maken het verstaan een vermoeiende bezigheid, zodat we gauw weer engels gebruiken.

overigens vandaag (06-06-05) geen visum, de advocaat heeft nu wel onze paspoorten maar geen tijd. morgen is het misschien nog wel een mooiere datum, dus da's niet zo erg.

§ tornado

vandaag is het nico's beurt om (buiten zijn gewone werk) als een gek rond te rennen. hij is 1 dag in nederland en heeft een lijst met taken waar een normaal mens een week mee vooruit kan. hij belt ongeveer elk uur :) en het gaat prima, zo te horen.

§ trekken en duwen

is het ondertussen nog een heel gegoochel om je paspoort op tijd terug te krijgen. als we ze uiterlijk maandag niet inleveren gaat dat hele visum niet door, maar ondertussen was mijn paspoort bij de douane om de documenten voor de invoer van onze spullen (zeecontainer) rond te krijgen. en ze wilden 'm wel tot ongeveer dinsdag houden, eigenlijk. toch nog in orde gekregen.

verder weer 's ruzie met 'handige' online diensten zoals bankieren. wanneer je je code van de online giro kwijt bent krijg je een nieuwe toegestuurd. dat duurt niet alleen vijf hele werkdagen (hoezo snel internet) maar die kun je ook alleen ophalen door je te legitimeren op het postkantoor. in nederland. hmmmja. maar het lijkt erop dat we iets hebben verzonnen, de giro en ik. nog stukken trager, maar fysiek minder onhandig.

§ Visa

Krijg nou wat ik kreeg net een berichtje van onze advokaat dat de visa bijna klaar zijn. Dat is ruim 2 weken eerder dan verwacht. Vanaf maandag zijn we officieel geëmigreerd! kunnen we volgende week weer verder aan de slag. Bankrekening openen, verzekeringen aanvragen, auto kopen, telefoon aanvragen etc. etc. Tjonge....

§ eerste blik

helmy vroeg om foto's. begrijpelijk. ik heb nu alleen maar een paar snelle telefoonkiekjes van de eerste bezichtiging, maar je krijgt toch alvast een beetje een indruk:een deel van de voorkant (kijk het is echt winter)doorkijk naar de achterkant; achter het vierkante deel zit de patio en daar achter de vijver, pardon het zwembad.

§ nee

we hadden een opinie over die europese grondwet.
de stemkaarten kwamen vlak voor ons vertrek uit nederland. onze meest nabije (de door mij het meest gehate grammaticale constructie, maar nabijste en gehaatste bestaan volgens mij echt niet) volmachtkandidaat heeft geen stemrecht in nederland, maar is bovendien een fervent voorstander. dus haar gezinsleden-met-stemrecht wilden we niet belasten met onze nee-keuze.

omdat het zo spannend leek hadden we wel de pest in dat onze stemmen verloren gingen. maar hoe er na vanavond ook gekonkeld gaat worden: wij hebben het gevoel dat onze mening alsnog genoteerd is.

§ circus

ken je die circusact met die draaiende bordjes? dat kan ik ook. gistermiddag een (vind ik zelf) knap staaltje werk geleverd door in weinig tijd achtereenvolgens het nieuwe huurcontract te onderhandelen en te tekenen, het voorlopig koopcontract met een volmacht te tekenen en naar nederland te faxen en daarna nét op tijd de huidige huur op te zeggen. want nu pas was het zeker. pfoeh!

tis allemaal standaard, riep de ongeduldige makelaar/verhuurder. ja mevrouw, maar voor mij is het allemaal nieuw. zo'n 'standaard' clausule bijvoorbeeld dat je je (eigen) meubels niet uit het huis mag halen zonder toestemming van de verhuurder, die moet er gewoon uit. wat nou borgstelling, daar is de deposit voor.

§ fourways gardens

uiteindelijk ging het toch nog door. de kopers konden hun aanbetaling niet op tijd rond krijgen (een zwager had beloofd te helpen en besloot op het laatst om het toch maar niet te doen) en gelukkig kozen de eigenaren eieren voor hun geld en verhuren ze het nu aan ons.

dus nu zijn we zelf bezig om de borg bijeen te vegen voor deze sjieke wijk. een hele kunst, want zolang we geen verblijfsvergunning hebben moet alles nog steeds met cash. creditcards worden voor zoiets niet geaccepteerd en in nederland zijn cheques al heel lang uit de mode. op naar de geldautomaat... tenzij het nico vandaag lukt om zijn onkostenvergoeding deels uitbetaald te laten worden op de rekening van de verhuurder.