Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ gratis strips

zowel in oud land als in nieuw land: free comic book day op 7 mei. nu geen tijd; volgend jaar misschien?

§ allemaal in nl

nico is hier. dát is raar!
hij moet een cursus doen (volgende week) en mag voor en na een paar dagen vanaf huis werken, zodat hij zijn moeder gedag kan zeggen enzo. maar het is heel vreemd om nu weer samen in nederland te zijn. gelukkig is de stemming heel anders dan in oktober.
de hond is door het dolle, natuurlijk: god is terug op aard'.

§ uitwisselingen

broer was hier. tijd voor het leven, het universum en alles. met passend veel lastige vragen. het was erg interessant.

kon ondertussen mooi even opscheppen dat ik van de week bij de arts was, en dat zij zeer tevreden bleek. joepie! de twee vieste medicijnen hoeven niet meer en ik mag weer een aantal dingen eten. waaronder sojamelkdingen - veeeel makkelijker te krijgen dan geitenzuivel, vooral daaro.

met een stapel boeken onder de arm en een half keukenkastje, een printer en een kinderzwembadje ontkwam hij. maar niet voordat nu eindelijk het winterdak van m'n auto af ging. dank!

§ ben johnson met haar

onze arme ouwe kwam krakkemikkig uit de kennel. hij had daar weinig beweging gekregen - of genomen - en als je oud bent word je dan wel stram. verder functioneerde hij ook niet bepaald optimaal. de weken daarna deed ik een zelf bedacht trainingsprogramma om hem aan te laten sterken.

maar begin deze week bleek dat onvoldoende. hij had steeds meer pijn. zelfs zo erg dat hij het ook liet merken. voor een poolhond is dat heel ernstig: als je zwak bent word je uit de roedel gezet en zul je spoedig sterven in de kou. op naar de veearts dus. die er de spuit in zette.

als je binnenkort een hond met een wasbordje en een attitude ziet... dan is het niet kayla. want anabole steroïden hebben op honden een veel minder opgefokte uitwerking dan op mensen. het werkt wel net zo goed: kayla danst weer.

§ meer beestjes

waar ik nou bang voor ben in buitenlanden, dat zijn de beestjes. de kleine. van slangen durf ik nog wel te accepteren dat je die bijna nooit ziet, omdat ze banger zijn voor mij dan ik voor hen. voor grotere beesten geldt dat meestal ook.

maar die kleine, die durven alles. en ze zijn snel ook. die zijn dus eng.
toch valt het vaak erg mee. zo is er in het voorfilmpje van de rare televisieserie the farm (speelt in z-a) een grote tarantula te zien. ik ben er aardig van overtuigd dat die alleen voorkomen in zuid-amerika. niks om bang voor te zijn in afrika.

in nederland daarentegen... de afgelopen dagen alleen al. beide katten vingen gisteren een muis. om de een of andere reden vonden ze het allebei nodig om die niet op te eten, maar los te laten in de woonkamer. binnen tien minuten van elkaar! ik ben niet bang voor muizen, maar er wriemelen wel allerlei geluidjes nu.

daarnet kreeg ik echt een hartverzakking, doordat er een enorme bosspin over de vloer sprintte. onderweg naar de bank waarop ik zit. aaargh!!

§ oef

zooo... twee dagen later kan ik eindelijk het plaatje bij de vorige tekst plakken. bbned was ernstig de weg kwijt. en toen zat ik zomaar dagenlang zonder internet. brrr.
hoera, ik ben weer online! hoe is het met iedereen?

§ koninginnedag

zaterdag lijkt mij zo het toppunt van het jubileum van de voorzitter van neerlands raad van bestuur. het is in ieder geval onze laatste koninginnedag. maar wat zouden we nou echt niet mogen missen? waar kunnen we beslist niet wegblijven? wat zou ons eeuwig spijten qua gepast afscheid? tips alstublieft!

§ beeheeheestjes

in nederland is het al een paar dagen zonnig; uit de wind wordt het nog aardig warm. de hond verhaart als een achterlijke (pffrfft). en de laatste dagen is er een soort ontploffing van insekten. plotseling zijn er hommels in huis, loop je op de hei door wolken merkwaardige vliegdingen, hebben de katten overal teken, bzzzt er van alles om je heen. straks moet ik voor die paar weken de klamboe nog ophangen?

§ Huis bouwen

Gisteren was ik aan de beurt om samen met 10 collega's een huis te bouwen in een township.
Cisco is sponsor van habitat for humanity. Dit betekent dat wij 50.000 rand hebben gedoneerd (de kosten voor het bouwen van een huis) en ook de werkkrachten. We zijn op maandag begonnen en hebben de gehele week in ploegen het huis verder opgebouwd.

het mooie van habitat for humanity is dat ze de huizen niet weggeven maar verkopen, voor kostprijs. De nieuwe bewoners moeten eerst een aantal cursussen volgen in o.a. budget management. dan moeten ze een bepaald bedrag per maand betalen voor hun huis, het bedrag is renteloos! het volledige bedrag wordt op een gezamenlijke rekening gestort en zodra er op die rekening genoeg staat voor een nieuw huis (r50.000) dan wordt er een nieuwe gebouwd voor een nieuwe bewoner.Wat ik heel erg leuk vond aan dit project zijn de neveneffecten. De mensen zijn trots op hun huis, helpen de buurt veilig en schoon te houden, leren "witte" mensen kennen en helpen op die manier het onbegrip tussen blank en zwart weg te nemen.

Dat laatste werkt echt. toen we met z'n drieën een rondje door de township liepen voelde ik me op geen enkel moment bedreigd. (niet dat ik het vandaag zou herhalen hoor...)
Maar vandaag zit ik met best wel een boel spierpijn op de bank.

§ vertrekkelijk

ondanks al die euforie van gisteren had ik mooi de hele dag een pesthumeur. zelfmedelijden, denk ik, over veel te doen en erg rood staan. vanavond kwam alles goed: de voortreffelijke, nee verrukkelijke vrouwen (ergens onderweg zijn we per ongeluk van naam veranderd) kwamen opnieuw bijeen om heintje uit te wuiven. en opnieuw - ondanks dat er twee niet bij konden zijn - was het geweldig.

het is een paradoxale gewaarwording dat deze heerlijke groep is ontstaan vanwege mijn vertrek. logischerwijs zal ik niet zoveel meemaken van de komende samenscholingen. maar zonder mijn vertrek had het misschien nog eeuwen geduurd (if ever) voordat het een groepje werd.

§ voorwaarts, en niet vergeten

het punt van niet terug is gepasseerd: de letter of agreement is getekend. da's goed vergelijkbaar met de status van het nederlandse voorlopig koopcontract voor een huis - je bent het eens, je bent gebonden, en alleen bijzondere omstandigheden buiten je eigen invloedssfeer kunnen het definitieve contract verijdelen. in ons geval: wanneer er geen werkvergunning wordt verstrekt.

joepie!! aan de slag! het grote wachten is bijna voorbij. we zijn erg blij. na een aantal jaren narigheid hebben we ons plekkie in de zon verdiend.

§ de moeite waard

het concept-contract is binnen. "ik heb geprobeerd om het je moeite waard te maken" schreef nico's baas erbij. nou... dat zit wel snor.
in zuid-afrika is het nog altijd zo dat mensen met een opleiding liever het land uit gaan. minstens een paar jaar, voor het cv; vaak voorgoed. de regering is net begonnen met pogingen om ze terug te lokken, maar zo aan het begin van de campagne slaat dat nog niet erg aan.

de consequentie is dat gespecialiseerde kennis erg goed betaald wordt. moet worden - anders zijn ze immers weg. en het slaat ook ergens op, want door die schaarste is de werkdruk flink hoog. ondertussen zit je dan wel in een prachtig land tegen een beter salaris dan je europese collega's.

§ datum genoemd

woo hooo... de verhuismanager heeft een datum genoemd! hoei. nu wordt het serieus.
de mevrouw die de bedrijfs-supervisie heeft over de verkassing van deze werknemer stipuleerde dat nico wellicht per 1 mei in afrikaanse dienst kan treden. en daarmee dus dat over tien dagen de contracten rond zouden kunnen zijn.

whoa. straks komt de verhuizer ineens nog binnen een maand..?

§ alles is relatief

Ik hoor mensen hier klagen over de benzine prijs die nu voor het eerst sinds jaren boven de 5 rand is gekomen (8 rand is ongeveer een euro). Ook wordt er veel geklaagd dat auto's zo duur zijn meer dan 300.000 rand (weliswaar voor een luxe auto zoals een BMW X5, mercedes E etc.). Was vandaag bezig met het maken van een aantal onkostennota's waaronder de benzine kosten van onze vakantie. we hebben toen bijna 4300 km gereden en de totale benzinekosten kwamen uit op 350 euro. Hoezo dure benzine

§ even navelstaren

we hebben een nieuwe truc om in dit blog de zgn. commentspammers terug te pesten. en het werkt! ik ben blij. en jij ook, wanneer je reacties leest, want die paginalange casinoreclames zijn pleite.

u kunt allen weer gerust reageren (hint!) want er is voor de menschelijke gebruiker niets veranderd. als je een robot bent ga je het lastig hebben.
een link heb ik ook, als je het zelf wilt toepassen. maar die zet ik niet hier, om het ze nog een beetje moeilijker te maken.

§ tussenstand

hè gelukkig, het regent weer eens. en daaro is het allang weer donker. het past in ieder geval goed bij de stemmingen; we hebben allebei niet zo'n zin meer de laatste dagen. de leuke vlotte klussen zijn gebeurd. alleen de vervelende langdradige liggen nog. mijn sterke punt is starten; iets afsluiten is een heel ander verhaal. ondertussen zitten we weer voor drie weken apart en (ook) voor de rest is het wachten wachten.

de stand van zaken: we verwachten dat nico deze week de allereerste draft krijgt van zijn contract. zoals bekend wacht alles daarop. het bedrijf doet niks (verhuizing...) voordat er een handtekening staat. en wij al helemaal niet; na de herfst nog voorzichtiger geworden met het voortijdig aangaan van verplichtingen. we klagen niet dat het zo lang heeft geduurd voordat deze eerste versie kwam, want een belangrijke oorzaak is dat het aanbod in positieve zin van de regels zal afwijken.

verder denk ik dat we nu zowat alles hebben ingeleverd voor de aanvraag van de werk- en verblijfsvergunningen. de volgende stap is dan dat we beiden in het land zijn én blijven. tijdens de procedure (vier tot zes weken) mogen we eigenlijk niet over de grens, kennelijk onder het motto: "je wou toch hier zijn?".

hoe de planning daarna eruit ziet, ach, laten we eerst maar zien dat het contract rond komt, en de vergunningen. daarna kunnen we voor het echie meedoen daaro.

§ zondags uitje

huizen kijken doe je op zondag. in nederland pak je steeds vaker het internet erbij om eens uitgebreid naar een pand te kijken. je vindt er de foto's, de beschrijvingen en wat er verder in de buurt te koop staat. in zuid-afrika gaat dat anders. internet wordt veel gebruikt, maar nauwelijks voor onroerend goed. een huis zoeken is een heel fysieke bezigheid.

makelaars staan in tentjes op straathoeken, klaar om je mee te nemen een wooncomplex in. ballonnen, folders, een soort gezelligheid wanneer meerdere kantoren bij elkaar staan aan de ingang van een wijk. anders vaak meer een bermpicknick, soms slechts vanuit de kofferbak van een busje. het geeft ons nogal een woonboulevardpaasgevoel.

§ hoezo gevaarlijk

sommigen maken zich zorgen over onze veiligheid in het gevaarlijke johannesburg. het is daar inderdaad over het algemeen wat meer opletten dan in nederland, met name doordat vuurwapens er makkelijker te krijgen schijnen te zijn.

maar in amsterdam werden drie mensen afgemaakt in het restaurant waarboven ik woonde. joegoslavische mafia. en vlak voordat ik dat huis betrok werd op 500m afstand een ripdeal besloten met een kogel.

in hilversum werden zojuist vijf mensen gedood. ik leef nog.
op de een of andere manier vind ik zulk geweld in nederland veel enger. waarschijnlijk juist doordat ik het niet verwacht; omdat ik denk dat het veilig is. zoiets als de expat die in zuid-amerika nooit problemen had, maar in amsterdam meteen beroofd werd. hij had zijn afweer uitgezet omdat hij 'thuis' was.

§ jamcam

de documenten afgeleverd in amsterdam en daarna zat ik stevig in de vrijdagmiddagfile. maar bij nico was het zowaar heel rustig (kies rivonia). en aardig weer ook nog.

edit: ik zie dat er vlakbij huis ook een camera is. hij staat de verkeerde kant op, maar kies grosvenor voor het plaatselijke weer :)

§ de drie r'en

rheden, rozendaal en rosmalen zijn de gemeenten waar wij de dingen des levens deden: geboren worden en trouwen. en dat zijn dan ook de gemeenten waar je heen moet als je officiële papieren nodig hebt.

die kunnen tegenwoordig worden opgestuurd met een acceptgiro, hoor ik. maar wij willen het natuurlijk weer sneller, en dan moet je nog steeds gewoon de weg op.

§ ginder groen

de eerste twee dagen hier was het prachtig weer. da's vandaag meteen alweer een stuk minder, maar alla. als je wilt dat het groen wordt moet je de regen ook verdragen (grmbl). kijk daar ginter, daar helemaal bovenin bij dat ene straaltje zon, daar is het al lente!

§ overal haar

het is vertrouwd om weer in nederland te zijn. maar er wachten hier een hoop vervelende klussen. zo heb ik in de financiële administratie kennelijk wat steken laten vallen, ondanks dat ik op vakantie speciaal online ging om een paar vergeten rekeningen te betalen. en we hebben de kwestie-ivoorkust natuurlijk nog steeds.

de beestjes zijn blij, maar nog helemaal in de war. de katten hebben voor het eerst van hun leven in een kennel gezeten en hoewel het daar prima ging wijken ze nu geen seconde van mijn zijde. en ze zijn de hele middag al bezig elkaar schoon te likken.

het hond was begonnen met verharen. in de kennel is hij gelukkig wel geplukt. nu ga ik pro-actief kammen en er is niets meer dat niet onder de haren zit!

§ service

telkens als ik terugkom valt mij natuurlijk van alles op. deze keer vooral dat de plees in europa zo vies zijn. op charles de gaulle was het een hele kunst een bruikbaar toilet te vinden, maar op schiphol viel het ook niet mee.

de hoge werkloosheid in zuid-afrika heeft grote voordelen voor de consument, want er zijn veel kleine baantjes in de dienstverlening. zo hoef je bij een tankstation echt helemaal niks zelf te doen. voor een halve euro pp. worden je banden gecontroleerd en je olie en water bijgevuld. zij krijgen een klein salaris, het is gebruikelijk dat aan te vullen met een fooi. je loopt dus voortdurend met munten van 2 en 5 rand op zak voor zulke gelegenheden.

bij het winkelcentrum zijn parkeerwachten. die letten niet alleen op je auto, ze geven ook aanwijzingen bij het uitparkeren. anderen halen winkelwagentjes op en vaak wassen ze die ook nog. deze mensen worden niet betaald door de winkeliers; ze leven van de fooien.

het is verleidelijk te denken dat de dienstverlening in europa er flink op vooruit zou gaan met een systeem dat afhankelijk is van de klantwaardering...

§ Monsters in het donker

In de compound waar ik woon mag je dieren hebben. Mijn buren hebben twee zwarte honden, hun merk is niet echt duidelijk. die beesten worden in mijn noordelijke ogen verwaarloosd maar wel goed verzorgd.

Andere buren hebben een kleine boxer. dat beest gebruik ik noodgedwongen als wekker omdat hij steevast 's ochtends om 7:00 begint te blaffen en grommen. Maar we hebben ook een jut en jul twee katten die erge vriendjes zijn ze roepen elkaar en dan gaan ze zitten knuffen. Ze hebben daar nu onze tuin voor uit gezocht. Wel gezellig heb ik ook wat dieren in de buurt.

Gisteravond ging ik naar bed en was al een beetje aan het indoezelen doen ik gekrab hoorde. Ik kon het niet goed plaatsen met mijn slaperige hoofd. Het bleef aanhouden dus ik maar eens op onderzoek. Deed ik de klerenkast open schiet er een zwarte streep uit - schrik me rot!!! is jut naar binnen geslopen en lekker op mir der onderbroeken gaan liggen slapen...

§ in de gordel

het circus is weer kompleet. nog een heel gedoe, nu de merc is ingeleverd; twee keer rijden. de katten kreeg ik natuurlijk wel in de mg. maar een grote hond in een tweezittertje, da's een heel gepruts voordat je dat een beetje veilig hebt opgelost.

de leuke variant is natuurlijk: dak eraf, motorbrilletje op en neus in de wind. maar ff serieus, hoe pruts je 'm zo dat ie niet uit de auto vliegt bij een beetje flink remmen?

ik vind het vooral jammer dat ik hem de komende dagen niet mee op pad kan nemen.

§ modern vliegveld

temidden van de chaos op jan smuts, pardon johannesburg international, kreeg ik een complimentje van een air france-mevrouw. een dame met weinig bagage, dat was wel heel zeldzaam. om mij heen gromden de mannen boven hun veroordelingen, want air france is met overgewicht minder rekkelijk dan een politieflitser.

aanvankelijk dacht ik dat het pandemonium op de vliegveld veroorzaakt werd door die weegbruggen vooraf. maar dat was het niet. in de lange, lange gang naar de security check viel de een na de ander flauw. het was er heel vol en er was gewoon te weinig zuurstof. van de veiligheidspoortjes was 40% open.

voeg dit samen met merendeels internationale reizigers, die geen afrika gewend zijn. die de gang verder gaan blokkeren "omdat we allemaal moeten wachten". of, zoals eentje zeker wist: "we moeten toch allemaal naar frankfurt". maar die nazi was niet alleen; een afrikaner (=boer-) versie van dame edna gooide haar hele opgepoetste gewicht erin om te voorkomen dat een ander met een klein kind haar vlucht haalde. fascinerend hoe belangrijk ze dat vond. zelfs de medische dienst (die met de zuurstof) moest met haar onderhandelen over de doorgang.

de winkeliers zullen het nijdigst geweest zijn. alles en iedereen was ruimschoots te laat, ook de crews, en niemand had oog voor de middenstand.

§ het wachten start weer

na een fijne vakantie samen zijn we nu weer apart. Dat is best wel hard maar gelukkig weten we nu al wanneer we elkaar weer zien. ik moet in amsterdam zijn voor een training van de 9de tot de 13de mei. Probeer daar nog een paar dagen voor en achter te plakken. Aan het einde van die week proberen we samen met het vee deze kant op te vliegen. Dan zou alles geregeld moeten zijn. maar ja Miriam noemt het niet voor niets het heintje davids plan...

§ internogniet

hee, 3g, dat is het natuurlijk. dat knalrode insteekkaartje waar vodacom zich helemaal scheel mee adverteert. niet alleen in nederland, ook hier. het heeft goede dekking, dus je kunt het op allerlei plaatsen gebruiken. dan is een tweejarig abonnement wel te doen.

wij dagenlang op jacht. tsja, de leverancier kan het niet bijhouden. het rode kaartje is nergens te koop.

uiteindelijk troffen we een winkel die zei ze te hebben. de aanmelding vereist allerlei papieren die we nog niet hebben :(

§ internetniet

thuis geen internet, dat is het toch niet helemaal voor een stelletje nerds. nico kan op zijn werk dan wel het net op, maar bij je baas rommel je toch minder relaxt rond. ik ga tot nu toe steeds naar een hotel met een hotspot of naar een internetcafé. soms mag ik even bij nico op kantoor bloggen, als hij 's avonds nog iets moet ophalen bijvoorbeeld.

draadloos naar een hotspot, dat leek ons mooi. maar we zitten in een tamelijke nieuwbouwwijk en vooral: in een dal (amper 1400m; jo'burg golft op en neer tot zowat 1800m). dus bestelden we iemand voor een signaaltest. mooi nop. maar hij had nog een truuk; een andere doos. die deed het wel. niet zo vlot, maar okee. alleen kan het pas zowat een week later geleverd worden, en moeten we het dure modem aanschaffen. voor misschien maar drie maanden, want na de verhuizing zullen we wel iets vlotters willen.

nico koos een satellietschotel tegen de komende verveling. voor de tv. ook verhuisbaar. en we kijken pas weer naar internet thuis wanneer ik weer hier ben.

§ outspan

ach dat is waar ook. outspan. dan denk ik niet aan 'uitspanning' maar aan die griezelige posters van lang geleden, met uitgeperst negerhoofd.

ik reed verkeerd en kwam zo terecht op de/een outspanweg. en verdomd, er zat iemand met een fruitstalletje. de sinaasappels waren bijna op.

§ kerngezond

naar de dokter voor het medisch onderzoek dat bij het verblijfsvisum hoort. een tamelijk simpel a4'tje waarop hij tweemaal verklaarde dat wij kerngezond zijn van lichaam en geest. dat laatste is hier wel een zorgwekkende bezigheid. onder geestesziekten vallen ook - codes 320 t/m 349 - epilepsie "en alle andere vormen van degeneratie van het centrale zenuwstelsel". de paus (die op hetzelfde moment ter kapelle werd besteld) had het mooi kunnen vergeten.

§ verslavend

straatverkoper is een heel ongezond beroep. je staat de hele dag tussen de uitlaatgassen bij een stoplicht je waren te verkopen. avocado's, vuilniszakken, kinderspeelgoed, wandkaarten, telefoonopladers, flesjes cola, je kunt het zo gek niet bedenken of er staan mensen mee te venten. het levert vast iets op, want je ziet ze bijna overal. en ik denk dat ze bijna allemaal ook echt afhankelijk zijn van dat inkomen.

vaak krijgen ze een sigaret van mensen die niets willen kopen en toch iets willen geven. vanmiddag zag ik zelfs dat iemand een hele handvol sigaretten kreeg. ongezond beroep.

§ post

de officiële post heeft niet zo'n beste reputatie hier. vooral de bezorging schijnt om te huilen te zijn. voor mij als nieuwkomer telt vooral dat ze haast geen kantoren hebben in dit nieuwbouwgebied; ik moet wel van andere bedrijven gebruik maken. hun service is anders niet onaardig. en of de concurrentie het nou zo geweldig doet?

in een mini-postkantoortje aan het einde van de wereld was de staatsservice gemakkelijk heel persoonlijk. al deed de bestemming iran (een bookcrossboek natuurlijk) wel de wenkbrauwen rijzen. hoe lang dat ging duren durfde ze niet te zeggen, maar engeland was een dag of drie. het kostte haast niks, 3 euro voor airmail. met mooie postzegels.

hier in een klein wijkwinkelcentrumpje verstuurde ik een kleiner boek naar nederland per concurrent. dat was ruim drie keer zo duur en het doet er zeven tot tien werkdagen over. met luchtvracht? vroeg ik geschokt, en overland dan? drie maanden, grijnsde ze geamuseerd verlegen. pggg.

één grote concurrent blijft over ter test (ik heb ff niks te versturen), da's degene waar we nu een postbus hebben. dat met die bus, de ontvangst, dat zit wel goed; benieuwd wat ze met de verzending doen.

§ melk

de plaatselijke chemiefabriek heeft een prachtige uitvinding op de rol: een melkfles die groen wordt wanneer de melk zuur is.

vanochtend ontdekte ik per ongeluk hoe handig dat zou zijn. mijn dieet schrijft voor dat ik alleen geitemelk mag gebruiken. geen koe, geen soja. best moeilijk te vinden, maar gisteren had ik het voor elkaar. de homeopatische apotheek heeft het in de vriezer liggen.

met een klomp melk naar huis. dus wat doe je dan, je legt de container in de zon. gaat best snel. moet je 'm alleen niet buiten laten staan voor de laatste 70%, wanneer je weg moet. want als dat langer duurt dan je dacht... is de melk dus zuur.

§ postbus

een experiment met ansichtkaarten wees uit: als je een adres in zuid-afrika niet heel precies weet, verstuur het dan maar niet. voordat we de details hadden uitgewerkt verstuurde ik 15 kaarten aan nico, waarvan er twee aankwamen. eentje na de normale twee weken, de andere pas na weeeeken.

als je een huisadres wel precies weet schijnt het ook nog een beetje de vraag te zijn wat er gebeurt. kortom: sinds vandaag hebben we een postbus. ook handig omdat we dit huis over een paar maanden gaan verlaten.

§ nat

zuid-afrika heeft last van droogte. in de kaap schijnt nu, aan het einde van het regenseizoen, veel minder regen gevallen te zijn dan anders en de alarmklokken luiden al: de oogst dreigt te mislukken.

in johannesburg is weinig te merken van zulke problemen. het regent hier alweer een paar dagen. en dan gebeuren er allerlei rare dingen. gaan mensen in nederland al vreemd autorijden bij nattigheid, hier krijgen ze helemaal de kolder. elke tien centimeter remmen, dat soort dingen.

nog gekker is dat bij een beetje stortbui de stoplichten uit gaan. waarom dat is snappen we nog steeds niet. in ieder geval is een verkeerschaos dan absoluut gegarandeerd.

§ voortgang

er zit een beetje schot in de zaken. vrijdag hebben we kopieën van onze paspoorten gefaxt naar de advocaat die met onze vergunningen bezig is. van de week moeten we daarheen en in nederland mag ik op jacht naar geboortebewijzen en trouwakte. wanneer die zijn ingeleverd en vertaald zou het nog een week of vier duren. dus eind mei, schatten wij voorzichtig, zouden de werk- en verblijfsvergunningen rond kunnen zijn..?

daarvan hangt al het andere af. het is het startschot voor alles. want zeker na ivoorkust kijken wij nog extra uit om op de zaken vooruit te lopen.

§ nieuw land

hopla. ruim 4300km achter de kiezen en weer thuis. nou ja thuis, nico's thuis.
we zouden eigenlijk een spannende 4x4-tocht doen, via het krugerpark naar mozambique. maar de klm verlengde mijn reistijd tot 36 uur, waardoor ik geen visum meer kon halen. die reis moesten we dus afzeggen. daarom gingen we op ontdekkingstocht door ons nieuwe thuisland. (verderop een paar blogjes uit de internetloze week)twaalf of dertien jaar geleden heb ik een dergelijke reis al eens gemaakt, samen met mijn moeder. het was toen een heel rare tijd. mandela was al vrij, maar de verkiezingen moesten nog komen. iedereen was onzeker over alles en erg lichtgeraakt. sommige stukken moesten we overslaan (transkei, durban) omdat het te onrustig was.

nu hebben we alles kunnen zien wat we wilden zien, ook al was het best een beetje spannend in de transkei. niet dat er iets gebeurde hoor, maar er was een lang stuk route waarvan we vonden dat het beter was om daar maar niet te stoppen. de armoede is daar zo ontzettend overheersend, en de mensen zitten nog te wachten op de zegeningen van de zwarte regering.

nico heeft een heel ander beeld gekregen van het land waar hij nu woont. gauteng (witwatersrand) is europa met een smaakje. pas daarbuiten begint afrika.

§ verblind door glitter

soo hee wat een groot gat hebben ze gemaakt in kimberley. toen ze de eerste diamant vonden, gewoon op de grond, spelende kinderen enzo, was het een heuvel bij een boerderij. (van de gebroeders de beer. die een afkoopsom kregen. hun naam leefde voort.)na een paar maanden woeste graverij was het ineens een gat. en daarna gingen ze nog veel verder. 1100m diep zelfs. er staat nu water in; je kunt nog wel zien (let op de flats) dat het 1,6km breed is.

er omheen krijgt een aardig themapark vorm. je mag er natuurlijk ook zelf diamanten zoeken; in je emmertje grint zit misschien wel een ministeentje (plastic natuurlijk) met een gekleurde stip erop. en dan mag je iets uitzoeken. van kermiskwaliteit. ik vond er een en we hebben 'm meteen weggegeven aan een klein meisje dat er wèl een leuk souvenir aan overhield.

§ zuider dan ooit

kaap agulhas, het echte zuidelijkste punt van afrika (ipv kaapstad). een fabeltastisch onderkomen, met een badkamer om in te wonen en uitstekend eten. so südlich waren wir nog nie (links de indische oceaan, rechts de atlantische).

we moesten nog even op en neer naar bredasdorp om de huur te storten. elke keer weer een feest als je hier geen rekening hebt: buiten geld opnemen in twee helften en dan naar binnen om te storten.

morgen heeeel vroeg op, dan rijden we in een ruk naar kimberley. ongeveer 12 uur gaans, dus vroeg weg zodat we hopelijk nog bij daglicht aankomen.

§ toppie in tsitsikamma

zeilend door de boomtoppen een klein stukje tsitsikamma verkend. mooi daar, ook weer een bijzonder hotel. en de storms river adventure company is een prachtig project om de lokale bevolking van werk en inkomen te voorzien.