Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ hekkertjes

ook een wannabe expert? dan op naar de whatthehack. wth is de nieuwe hip/hal.

§ zoekplaatje

wij waren down&out in east londen. want elkaar zeven weken niet zien, dat kwam (met vertraging) hard aan. geen kouwe kleren. flinke regenbui, lucht behoorlijk geklaard, en vandaag beessies kijken. altijd luek. in het addo olifantenpark mag je niet over de mestkevers rijden, want deze soort van olifanten-boldootkar is uniek. maar waarom gaan ze dan met zijn allen op de weg zitten? zelfs al zigzag je kampioensgewijs over de weg, een slachting is niet te voorkomen.
enniewee, het is net regenseizoen geweest, dus is het best nog moeilijk om de attracties te vinden:

§ overstekend tam

cattle crossing staat er soms op een bord langs de weg. dan weet je zeker dat je gewoon kunt doorrijden. want op de gekste plaatsen op de snelweg n2 (nâh, snelweg... doorgaande weg dan) moet je van 100 terug naar maximaal 20 vanwege koeien/geiten/paarden/schapen/ezels op de weg. maar nooit bij een cattle crossing.

§ surf city

rare stad, durban. prachtige golven, mooi strand, veel surfers (allemaal wit natuurlijk, want de rest heeft daar geen tijd voor), gezellige horeca. het marbella van zuid-afrika. bereikbaar voor iedereen, en daarom bijgenaamd soweto aan zee.

en meteen achter de mooie boulevard grote treurigheid. je mag in het donker niet buiten lopen - ja mag wel, maar alleen als je levensmoe bent. 's avonds op het strand wandelen is niet romantisch maar een goede manier om van je liefje af te komen. als je het zelf overleeft. nigeriaanse drugsbaronnen in de hoerenbuurt, verder kleine boefjes uit verre binnenlanden.

omdat de stad onvoldoende optreedt tegen de criminaliteit is de vlucht naar buiten al begonnen. de rijkeren recreëren in kleine stadjes rondom durban. de anderen blijven 's avonds binnen, of rennen vanuit de auto naar het restaurant.
en overdag is alles weer chill, niksaandehand, gezellig.

§ aan zee

vroeger moesten wij altijd verplicht op strandvakantie. voor mijn vaders psoriasis en mijn eczeem. niet elke familie kende dat ritueel: nico is als een kind zo blij om aan zee te zijn!

§ little rwanda

valley of a thousand hills, zo heet de regio tussen pietermaritzburg en durban. het is er prachtig. en het lijkt sprekend op alles wat ik ooit over rwanda heb gezien, het 'echte' pays des mille collines. de rode aarde en al het groen. hutjes en rondavels per heuvel gegroepeerd. ik kwam maar niet los van de gruwelverhalen en bezag het landschap met toenemende somberheid.

§ lage draken

eerste stopplaats: de beroemde drakensberge. vreemd genoeg ligt het hotel ruim 300m lager dan ons huis in joburg. het regent dat het giet, het uitzicht is erg mooi maar dus niet erg wijds en de geplande wandeltocht gaat waarschijnlijk niet door wegens te nat. toch is het hier hartstikke leuk. we ontspannen al een beetje.

bij een uitkijkpunt langs de prachtige route zaten twee jonge mannen te vernikkelen bij hun stenen beestjes. de volle mep van 20 rand betaald voor een leuk girafje, zodat ze weer even vooruit kunnen (het officiële minimumloon is 100 rand per maand). en elk een peuk voor de foto.

§ samen sterk

bij een tankstation zagen we een heeeele grote dieplader, waarschijnlijk van de firma cerberus: twee opleggers aan elkaar geknutseld.

§ te kaap'ren

nico heeft zich enorm uitgesloofd en een nieuwe vakantie bij elkaar gebeld. sightseeing in eigen land. hebben we straks ook tekst, voor al die logees. morgen gaan we! en ondertussen had ik fijn twee dagen om te acclimatiseren.

§ oud en nieuw

zoveel dingen die opvallen, in nico's land. of hernieuwd opvallen. we zijn nog steeds getrouwd, voor de geïnteresseerden.

het is hier heel licht, ook als het bewolkt is. morgen begint de herfst en toch is het bijna pasen. het eten smaakt naar ingrediënten ipv naar fabriek. de hoogte (1500m). internetten doe je niet thuis even tussendoor, maar dedicated op een andere bestemming. mensen wachten op elkaar bij het invoegen. de hondjes van de buren maken een teringherrie. de afhaal-indiër had geen linzen. en dan vergeet ik nog de interessante dingen. want ook: dat het zo snel slijt, die frisse blik. na een dag is alles alweer gewoon.

§ optutten

voordeel is dan wel weer dat we vanavond naar een feest kunnen. ze zijn hier dol op feesten en verkleden; wat wij gala noemen vinden ze hier een leuk begin.
las vegas sleaze is het thema ditmaal en we hebben ons vanmiddag helemaal uitgeleefd in het winkelcentrum. nico heeft eindelijk nut van zijn borsthaar. hij heeft een diagonaal gestreept hemd gevonden - dat schijnt erg hip te zijn, maar voor ons ouwetjes is jaren-zeventig-fout wel het toppunt van sleaze.daarin een enorme gouden ketting (een ceintuurtje van metalen schakels). ik heb een rood onderjurkje gevonden, een boa etcetera en helaas moest ik ook nieuwe schoenen kopen. stiletto's natuurlijk.

§ vakantie in het water

ach dames en heren, dat gedoe met dat ietikket, dat was werkelijk maar een heel kleine aankondiging van wat me nog te wachten stond. korte samenvatting: donderdagmiddag van huis en het was zaterdag voordat ik in johannesburg arriveerde.

grootste probleem: de geboekte vakantie was ervan afhankelijk dat ik vrijdag een visum voor mozambique moest halen. tsja. nu gaan we iets anders verzinnen.

§ hip maar sloom

vandaag is 't gelukkig rotweer. dan is het niet zo erg om weg te gaan.
ruzie met de moderne middelen: ik wou ook eens hip thuis intjekken met mijn ietikket. maar de klm-site had de hik. nu alsnog van stoel gewisseld.
ik ren me gek hier, er is nog zoveel dat ik zou willen doen!

§ zonnetje

of die hond van ons wel zou aarden in een warm land, vragen veel mensen zich af. ziehier de ontvangst van het eerste straaltje zon.

§ het beweegt weer

in deze aflevering van de transportsoap: de mug heeft een nieuwe accu en maggie is uitgemest.

doordat de buurvrouwen me aanspraken was ik pas om lunchtijd klaar met het opstarten van de mg. dan maar eerst een hoopvol rondje rijden. misschien doet ie het beter na 60km. natuurlijk had ik me die moeite kunnen besparen, want de garage zette er een nieuwe accu in. dat kon vrijwel meteen en na ruim een uur lezen en breien was ik weer het heertje. beetje pech ook: inkopen van particuliere auto's doen ze niet tenzij ze een geïnteresseerde weten.

auto's ruilen, heel stil doen thuis zodat de hond zich niet buitengesloten voelt... maar dat bleek achteraf vergeefs, hij had toch weer de halve kennel afgebroken. behalve mega-irritant vind ik dat ook erg sneu. hij mist nico al zo (vooral weer sinds de brommer-escapades), en nu maakt hij zich ook nog zorgen over mij.

maar goed, dat wist ik nog niet toen ik met n.'s vuilnisbak naar de emmastraat toog. anderhalf uur uitmesten en stofzuigen. daarna een flinke wasbeurt. tis een hele andere auto geworden. alleen die lange blonde haren overal... zo jammer, want n. heeft een enorm leuke vriendin.

§ voor het weer hoeft het niet (meer)

het wordt lente! "vandaag wordt het op veel plaatsen voor het eerst in ruim een maand 10°c. vanaf morgen halen we 11 tot 16°c en in het weekend gaat het kwik richting 20°c. vanaf vrijdag wordt het zonniger", lees ik op teletekst. tijd om weg te gaan :-/
ginder wordt het ondertussen herfst.

§ verwend

Ik raak verwend hier. Het is nu 22 graden en ik vind het koud. ik moet nu al een trui aan doen om het lekker warm te vinden. Ach ja alles went zoals ze zeggen.

§ transportsoap

maandag: de beurs komt eraan, dus de motor moet naar vd kuinder. kan niet, want hij staat in de schuur en er ligt een bult sneeuw. ik zou niet levend de steile afrit af komen. vdk belt morgen terug.
woensdag: vdk belde niet, dus bel ik zelf. het is nu te laat om de motor op te halen, hij moet morgen worden gebracht en dan kan ie mee in het busje.
donderdag: hele middag weg geweest in m.'s volvo. j. wilde wel helpen om de mg te starten (accu blijkt leeg en hij staat voor de schuur) maar hij is nu even weg. p. gecharterd om motor weg te brengen - ik heb al twee jaar niet gereden en durf niet goed op deze onbekende motor. ben erg blij dat p. wil helpen, want hij duwt ook de mug aan de kant.

vrijdagochtend: motor paste niet meer in het busje. kunnen we 'm zelf even naar de beurs brengen? kan helaas pas morgen, er mag maar tot 09 uur aangevoerd worden in de jaarbeurs. voor vdk niet erg, want de stand staat erg vol.
vrijdagmiddag: n. komt auto ruilen. hij biedt aan de motor op te halen bij vdk. ik weer blij met de hulp. sneu: hij krijgt in die tien minuten een forse bui over zich heen en is kletsnat. de mug start meteen nadat de startkabels zijn aangesloten, n. laat zijn maggie achter en neemt de merc mee. ik rij 120km om de accu op te laden.
zaterdagochtend: p. is ziek, ik sta vroeg op en breng de motor naar utrecht (en vang een paar flinke buien). ben erg trots op mezelf. breng taart naar vdk, want als zij 'm op de beurs kunnen verkopen scheelt mij dat enorm veel gedoe. terug met de bus, want er rijden geen treinen wegens spooronderhoud. verzopen tijdens het half uur naar huis lopen.

zaterdagmiddag: mg start niet. dynamo na laten kijken, denk ik. met n.'s vuilnisbak op stap. ik rij verkeerd in nieuwegein, kijk op het dashboard en schrik me lens: de tank is heel erg leeg. later weten we een hele beursstand in deze mg te stouwen.
zondag: ik wilde op stap met de hond, maar heb geen auto meer waar hij veilig in past.
(wordt vervolgd, vrees ik)

§ utopia gezocht

beeeredruk was het op de expatbeurs. vol met wannabees. mensen zijn ontevreden over nederland en willen naar een plaats waar alles goed en fijn is. ik wens ze toe dat het lukt. maar mijn verwachting is dat zij rap terugkeren naar het verafschuwde vaderland. emigreren om te vluchten breekt je altijd op, en utopia bestaat niet.

§ boos

hond is het er helemáál niet mee eens dat ik de laatste dagen erg uithuizig ben. hij heeft nu besloten konijn te worden.

§ voorjaarsstorm

het stormt, dus ziet het er al de hele dag uit alsof het een uur voor zonsondergang is.

hond blij, er valt veel nieuws te besnuffen.

§ heintje davids

josé heeft gelijk: ik lijk heintje davids wel. want ik kom wat vaker terug dan ik in februari dacht.

tsja, dat is een nadeel van een bedrijfsverhuizing: je moet wachten totdat zij zo ver zijn. anders had die zeecontainer hier allang gestaan natuurlijk.
de onderhandelingen over nico's nieuwe contract zijn net begonnen. wat er precies vergoed wordt qua verhuizen is daarvan afhankelijk. een beetje vergeklijkbaar met een bedrijfsauto: als je een hoog salaris krijgt is je auto ook groter.

dat die besprekingen nog wel even zullen duren is in feite goed nieuws. maar voor de persoonlijke logistiek hebben we daar natuurlijk wel last van. okee, ik was wel erg optimistisch toen ik besloot dat eind maart de deur voor het laatst achter me dicht ging hier. maar we willen ook niet veel langer als de twee koningskinderen door het leven (die konden malkander niet krijhijgen). we zitten nu op zes weken en dat is érg lang.

mijn planning van de dag luidt dan ook: eerst op vakantie, dan weer terug naar nederland, na een week of twee(?) het vee onder de arm en in joburg gaan wonen. nog 'n keer, of twee, naar nederland wanneer het moet of kan. maar dat laatste dan terwijl ik ginder wóón.
volgende week maakt heintje een nieuwe planning :)

§ graspop

gisteren was het bospad achter nog een slootje, vandaag is dat alweer gezonken. hier en daar staat nog een eenzame witte bult. graspop, voorheen sneeuwman.

§ tshwane

pijnpunt van veranderingen: pretoria gaat nu echt tshwane heten. aanvankelijk alleen de term voor 'greater pretoria'; het anc wil nu van de dubbele naam af. uit naam van het volk. maar veel volk vindt het niks.

§ auto

bah, dat links rijden is best lastig. Niet het rijden, niet het schakelen met je linkerhand. Niet het constante vergissen in richtingaanwijzer en ruitenwissers. Nee: het maken van de lange bocht. de rechtsaf-bocht dus. Daar kwam ik vandaag weer eens achter. iets te ruim genomen en BOEM daar was een stoeprand. Die zijn hier erg scherp. er zat een gat in mijn band waar mijn vuist makkelijk doorheen kan. Verder geen schade... alleen aan mijn ego.

§ vakantie

joepie ik mag naar m'n liefie! en naar de zon! net m'n ticket besteld, volgende week donderdagavond vertrek ik. en ja, hh. inbrekers, op het huis wordt goed gepast.

ach we zijn zo blij. het leven wordt echt een stuk leuker nu we eindelijk weten wanneer we elkaar weer zien.
wat we gaan doen? wie weet, misschien naar botswana, misschien naar de kaap, misschien iets heel anders. er valt genoeg te sightseeën.

§ veluwezoom

moest nog steeds naar mijn vader. en ik heb het helemaal gehad om steeds hetzelfde uitzicht te hebben met de hond. dus weetjewat, als ik nou eens samen met pa en zijn hond ga lopen. vliegen, klap.

het was een mooie demo van onze verschillen. je weet, honden lijken op hun baas, of andersom. dus voor ons liep een nieuwsgierige, beleefd-brutale stevige hond die zo'n beetje naar eigen inzicht bij ons in de buurt bleef, ongeveer. en achter ons liep een ouwe trouwe labrador, netjes in de vacht, niet teveel gedoe alstublieft, kan het niet wat langzamer, en wat is het vreselijk glad hier baas, eng hoor. de ene hond blij dat ie weer aan de lijn mocht, want zo overzichtelijk; de andere hond verontwaardigd, want waar heb dat voor nodig baas.
en ik zag ondertussen dat heel mijn geboortegrond tegenwoordig ook afgehekt is.

§ verkeerde afslag

woeste avonturen in de gevaarlijke buitengebieden van blaricum. op weg naar de verjaardag van de geweldige m. nam ik de verkeerde afslag en raakte verzeild op een afgelegen parkeerplaatsje. met hoogteverschillen. ongestrooid, en -5,5°c. kortom: slippen en glijden. en na een tijdje vast tegen een onvermoede stoeprand. vierkant klem, want de uitweg was omhoog.

gelukkig was ik vroeger een paardenmeisje. ik heb jarenlang geoefend met het bevrijden van auto's uit bijzonder modderige weilanden. en toen nico me eraan herinnerde dat de uitbundige elektronica van de merc ook uit kan was het snel in orde.
imposante sporen achtergelaten, maar fotograferen kan ik duidelijk minder goed.

§ Heimwee

nee niet naar het koude besneeuwde nederland hoor. daar is het hier veel te lekker voor. Maar naar dingen als de heide bij ons achter, een vette hap, en het meeste naar die blauwogige bontjas die mij met zijn ogen zo indringend kan aankijken. Misschien heeft mijn huidige desktop er wat mee te maken???

§ reizen

Reizen is leuk. maar soms - mijn god. Maandag naar mauritius. leuk land wel, aardige mensen, spreken redelijk engels maar liever frans. De dames achter de bar in een zakenhotel (waarschijnlijk het enige op het eiland) spraken nauwelijks engels. gelukkig voor mijn collega en mij spreek ik vloeibaar frans en lukte dat redelijk.

Buiten is het net een sauna: 35 graden met een luchtvochtigheid van 95%. Zweten!!! heb gelukkig wel wat kunnen zwemmen in zee; geeft iets verkoeling, daar de watertemperatuur 22 graden was.

Belt mijn baas op dinsdagavond: Sorry je moet eerder terug zijn, om donderdag om 14:00 uur een presentatie te geven voor allerlei hotemetoten (punt). okee, ik maar weer met het bedrijfs-reisburo gebeld en gevraagd of ze mijn vlucht konden wijzigen.

Het reisburo heeft nog niet teruggebeld of mijn baas belt weer... of ik aub (gelukkig vroeg hij het aardig) op vrijdagochtend een presentatie kon geven in mozambique. Dus maar weer het reisburo gebeld of ze een vlucht voor me hebben op donderdag. na mijn hotemetoten-meeting naar mozambique en op vrijdag weer terug.
Op deze manier moet ik nog dit jaar een nieuw paspoort omdat hij volzit met stempels.

§ co÷rdinatoren

ahaa, een nieuwe morgen een nieuwe website: het bedrijf dat de vergunningen gaat coördineren (en niet de verhuizing, zoals ik eerst schreef). pas als zij klaar zijn kunnen we verder, want zonder woon- en werkvergunning kom je niet ver.

§ jas vies

tis een mooi scheldwoord: vúile bontjas! maar voor deze roze met zeer donkerbeige poolhond is het gewoon hoog tijd dat het lente wordt. dan is ie weer wit.
nu is ie in ieder geval iets minder moeilijk te vinden in de sneeuw.

§ wat nou broeikas

het halve land ligt plat. volgens het knmi is het sinds 11 januari 1959 niet voorgekomen dat het zoveel sneeuwde. en dat het überhaupt sneeuwt in maart ook al 20 jaar niet meer. de afgelopen jaren liepen we nu al te zoeken naar de korte mouwen en vroeg ik me af of de broedseizoen-afsluitingen in het bos niet vervroegd moest worden.
de afgelopen jaren dan had het wel gevroren, ergens vroeg in januari een keer, maar bleef het droog. dit jaar sneeuwt het steeds! hoera!

§ zweet en sneeuw

mauritius ligt een graad of acht dichter bij de evenaar en het is er dan ook reuze warm, klaagde nico gisteravond. hij zweet zich een ongeluk en is blij als hij weer naar binnen mag. ik was in de albert heijn en had wat uit te leggen aan de omstander.
inmiddels is het hier niet meer zo snijdend koud als de afgelopen dagen, want het sneeuwt als een gek.