Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ spelletje

wat voor hond ben jij?

§ good riddance

niet de losse handjes, waarvoor hij al jaren berucht was, maar de ongekende intimidatiecampagne die hij daarna losliet op iedereen die iets durfde zeggen, dat moet de nekslag zijn geweest voor lubbers.

§ goed nieuws

het ziet er naar uit dat onze verhuizing er wel af kan.

§ busi mhlongo

muziek meegenomen.

§ verkocht

dankzij klaartje is de eerste deal binnen: zij smachtte naar een step. en ik zie me daaro niet steppen, in de warmte en de heuvels.

§ Verjaarskado II

WAUW kan niets anders zeggen..... Dit was misschien wel mijn leukste verjaardag ooit!!!! hoewel ik iedereen verschrikkelijk mis en er niemand was om mijn verjaardag mee te vieren....

Om 12 uur ging ik naar de golf baan om te kijken of ik mezelf op een rondje kon trakteren. Kom ik er is er de vodacom PGA toer aan het spelen veel publiek en veel verschrikkelijk goede spelers. leuk om te kijken. Heb genoten van wat die professionals daar laten zien.

na een tijdje gekeken te hebben wilde ik wat drinken dus loop ik naar het terras. OEPS alleen open voor VIP, spelers en genodigden. Wilde net omdraaien toen er een security guard naar me toe kwam en zei loop maar door???? bleek dat ik een polo van cisco aan had en dat zij sponsor zijn van dit evenement en ze mij voor een VIP aanzagen. Leuk. dus ik het terras op ga aan de bar zitten en bestel een biertje.

Naast mij zit iemand verlegen om een praatje en die begint tegen me te spreken. Hoe we er op kwamen weet ik niet meer maar ik vertelde hem dat het mijn verjaardag was en dat ik niemand had om het mee te vieren en had gehoopt op het spelen van een rondje.

Nodigd hij me uit om een rondje mee te lopen. Hij was een van de professionals die eventuele VIPS na de officiële ronde mee door de baan moesten nemen maar er was niemand (behalve ik) die mee wou met hem. WAUW wat speelt die vent goed zeg hij heeft me alle hoekken van de baan laten zien. Verslagen met 35 strokes (hij speelde -11) ondanks dat ik een persoonlijk record speelde van 96 (+24). Heb erg veel geleerd.

§ om den brode

links de bruine bolletjes, rechts een half volkoren, midden een grote hond. die wel wilde helpen de boodschappen op te bergen (toen ik even naar de wc was): in zijn hok.

§ Verjaarskado

Soms heb je geluk. Mijn baas heeft besloten dat ik naar twee klanten op Mauritius moet. Helaas kan de ene alleen op dinsdagochtend en de andere op woensdagmiddag. Ik vlieg dus op maandagochtend en kom pas op donderdagmiddag weer terug. Een betaalde vakantie, 3 à 4 uur werken en 4 dagen zon, zee en vis eten... fijn verjaarskado van de baas.

§ Internet

Eindelijk heb ik het voor elkaar dat ik internet heb thuis. Gelukkig betaalt de baas wand het is best duur, 40 rand (~5 euro) per mb maar ja wat wil je het is GPRS. Eigenlijk gewoon een GSM inbel nummer dus je betaalt hetzelfde als een mobiel telefoontje.... De snelheid is niet slecht hier, tussen de 100 en 120 kb/s echter het downloaden van films kan ik wel vergeten met deze prijs en snelheid :-)

§ vrienden

je komt binnen met een ongelooflijk k*thumeur. je wordt gevoederd met lekker eten, geheel volgens de regels van je lastige dieet. er is zelfs een toetje zonder zuivel. je gaat een uur lang telefoneren in de speciaal voor jou vrijgehouden werkkamer, terwijl zij de honden uit elkaar houden. je gedraagt je volstrekt egocentrisch en je wordt ook nog getroost en opgevrolijkt. geheel gesterkt ga je weer naar huis.
echte vrienden. daar wil je nou best eens een paar sokken voor breien!

§ grijs

zo'n dag dat alles niet wil. nico is gelukkig weer wat minder down, dat wel. hier is het minder: veel te druk, slecht geslapen, naar gedroomd, vanmorgen nico bellen om het internet weer aan te steken, een lange stroom somberheid.

er is nog verwarring over hoe laat, maar het lijkt erop dat we de relocationjuf vanavond spreken.

§ Spannende dingen

moest ik vanochtend tussen 9 en 9:30 in pretoria zijn ikke lekker op tijd weg staat er een immense file. na een uurtje of zo in die file te hebben gestaan bleken het KIJKERS te zijn :-( nou ja er was dan ook wat te zien dit keer.

zeker een 20 politie mensen met getrokken wapens (sommige automatische) twee helicopters een aantal ambulances die allemaal in de struiken aan het zoeken waren. Jeetje als er hier iets gebeurt gebeurt het wel spectaculair dacht ik. nou ja maar weer doorrijden.

bijna bij mijn afspraak nog twee stoplichten. He een motoragent blokkeert de straat. weer wachten. 15 minuten later snap ik waarom: een militaire parade komt langs. kompleet met muziekband, tanks, bajonetten getrokken en zelfs zwaarden heb ik gezien. Tjonge als je te laat komt op je afspraak heb je in ieder geval wat beleefd.

§ relocation blues 2

ijs en weder dienende praten wij donderdagavond met de verhuismevrouw die ons sinds een paar dagen in haar portefeuille heeft. en ik hoop met heel mijn hart dat we dan een klein beetje duidelijkheid krijgen over wat, wanneer, waar. dat klinkt erg dramatisch en zo voelt het ook. want ja, ik weet dat het gaat gebeuren, rationeel. en dat de raders van de grote machine op de achtergrond waarschijnlijk bewegen. maar we zíen het niet. en dan is het weleens moeilijk om erin te blijven geloven.
collega's van nico melden dat het bij hen een maand of zes duurde voordat alles rond was, maar dat het eigenlijk wel vlot ging. wij zitten al twee maanden klaar voor de start en beginnen te begrijpen wat dat precies betekent. het duurt heeeeel lang voordat het begint, en daarna gaat het kennelijk in een aardig tempo.

ondertussen zit nico daar alleen, met een klein gedeelte van zijn spullen, in prachtig weer. ik zit hier alleen, met een heleboel spullen die niet dagelijks nodig zijn, te wachten op de verhuizers in afgrijselijk springweer (=weer om van het dak te springen). en allebei zijn we sneu.

§ relocation blues

Wauw nooit geweten dat wakker worden in een vreemd land (de dijk zingt het erg mooi) helemaal alleen zoveel op je gemoed kan drukken. grootste probleem is ontspanning ja er is hier veel te doen. Safari's, musea, golfbanen, kermissen maar zonder iemand om dat mee te delen is het helemaal niet leuk. Heb een boel collega's om me heen maar om daar nou mee op safari te gaan....... De aankomende verjaardag maakt het ook niet makkelijker.

§ minder sociaal

ben al een paar dagen bezig stevig te hakken in de sociale afspraken. het is namelijk (verrassing!) veel leuker om met vrienden te gaan eten dan om de zolder op te ruimen. de motivatie is zeer gering, maar het zal er toch van moeten komen, die verhuizing.

§ Problemen

Zat gisteren naar een documentaire te kijken over de drugs en aids problemen hier in ZA. De drugs komen doordat ze wiet onverdund, geen tabak dus, in een krant rollen en er op die manier een sigaret van maken die zo groot is als een volwassen zuurstok!!!!! Dat moet wel hoofdpijn opleveren in de ochtend. De aids problemen, en ja die zijn GROOT in een gemeenschap met 2000 mensen worden per week 4 mensen begraven die zijn omgekomen door aids!! Maar in zo'n zelfde gemeenschap tiert het verkopen van je lichaam hoogtij (man en vrouw) de waarde die de prostituees aan hun leven/lichaam hangen is 50 a 60 rand per nacht (6,85 tot 8,22 euro). Voor dat geld is het zelfs bereikbaar voor vrachtwagenchauffeurs die in afrika (niet alleen zuid) worden gezien als de grootste verspreiders van aids.
Man o Man en ik maar klagen over een cognacje van 150 rand......

§ de eerste vlokken

de eerste vlokken vallen. niet de sneeuw, dat was gisteren en zo'n beetje om de week wel. nee, kayla's eerste vlokken! het Grote Verharen begint alweer. zonder het te weten is hij alvast voorbereid op de verhuizing.

het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat hij zo véél verhaart. misschien bewaar ik het wel, om een kriebelig sjaaltje van te breien.

§ Feesten

had gisteren 18 feb een verlaat nieuwsjaars/kerst feest. erg gezellig borrel veel eten en iedereen in het zwart. maar na het diner start er een disco... Abba, grease lightning, en andere disco platen waren niet van de lucht. Ik snap dat ze hier achterlopen maar 20 jaar... is toch wel erg veel

§ prachtkado

kreeg vanavond een prachtig kado van govert: een planisphere. oftewel een sterrenkaart (natuurlijk) voor 20° zuiderbreedte. we hebben een tijdje zitten puzzelen wat er ligt op die lijn; als ik het goed gezien heb op een provisorisch kaartje is dat zo botswana, alice springs, cook eilanden, bolivia. maar voor 26° werkt ie natuurlijk prima. en ik ben er hartstikke blij mee.

misschien had ik het al eens verteld, maar we zijn daaro steeds enorm de weg kwijt. dat komt doordat de zon 'verkeerd' staat en de verkeerde kant op draait. met de nieuwe kaart hebben we in ieder geval 's nachts een beetje een idee van wat we aan het doen zijn :)

de dropjes van karin zijn ook zeer welkom. vanwege de griepgolf komen die wel op voordat ik vertrek!

§ prijzen

Soms gebeuren er rare dingen. Ben gaan eten met mijn collega's en dacht ach heb wel zin in een dubbele espresso met een cognac. Dus dat besteld. de cognac koste 150 rand oeps wel veel (~20 euro). Na het eten maar eens boodschappen gedaan. brood, kaas, tomaten, 6pak bier, pizza, sla en ik moest 45 rand betalen. Moet nog erg wennen aan wat hier betaalbare luxe is...

§ Golf

gewoontes in landen verschillen. zo zijn files hier hollen en stilstaan en niet het contante kruipen wat er in nederland gebeurt. Eet de gemiddelde afrikaan minstens 3 keer per week een halve kilo rood vlees. Maar sommige dingen zijn zelfs nog vreemder. Golfen hier betekent: je loopt negen holes, je weet je bent halverwege, en daar staat een man achter een braai hamburgers voor je te bakken. dus eerst eten en dan pas weer verder met de volgende negen. Hier kan ik wel aan wennen.

§ nieuw voer

hond de hele dag bokkig. dwarsliggen, slecht luisteren, koeien lastig vallen (hij vindt dat ze niet mogen liggen en gaat net zo lang tekeer tot ze opstaan). pas veel later bedacht ik dat het te maken had met ander voer.

toen het in december niet goed met hem ging besloot ik dat hij toe was aan ouwemannenvoer. hij was sloom, kon het allemaal niet zo goed meer volgen, had soms uitvalverschijnselen. maar nu hij geen last meer heeft van onze spanning is hij enorm opgeknapt. echt enorm. en heeft ie de hele dag honger, want het ouwemannenvoer geeft onvoldoende brandstof. hmm, maar weer mengen met gewoon voer dan. alleen de verhoudingen kloppen dus nog niet helemaal...

§ feest?

43 jaar geleden was dit een heug'lijke dag. want mijn ouders trouwden. hoewel ze, exclusief de vijfjarige verloving, maar een jaar of zestien bij elkaar bleven hebben broer en ik er toch mooi ons bestaan aan te danken.

50 jaar geleden was dit ook een heug'lijke dag, want toen trouwde tante met oom. (tenminste, dat beweert mijn vader. een andere broer zegt dat het op valentijnsdag was.)
vandaag moet voor haar een heel vreemde dag zijn. want oom leeft nog, maar na twee hersenbloedingen is dat ook de meest genereuze kwalificatie voor zijn bestaan. hoe feestelijk is het, om je man nog te 'hebben' na vijftig jaar, terwijl hij je niet meer herkent?

§ Hè hè het zit er op

Pfoe hee wat een week. Sinds vorige week donderdag overdag werken, 's avonds hard werken om mijn Afrikaanse collega's bij te houden in hun drinkgedrag. Ze hebben hier echt een drankprobleem. Ze drinken geen bier maar whisky :-) Probleem is echter wel dat je 's ochtends om 8 uur weer op de stand moet zijn. Dat valt niet mee als je tot 3 uur doorgaat. Morgen naar huis. Hoop dat ik van het weekend wat kan bijslapen.

§ telefooncentrale

in januari, de tijd dat ik in zuid-afrika was, mocht p. van nico ons huis en zijn auto gebruiken. het huis vooral vanwege de internetverbinding. maar kennelijk was het hier ook een telefooncentrale.

gisteravond trof ik zijn boze ex-werkgever op het antwoordapparaat en vanmorgen, het was nog geen half negen, eiste deze man op hoge toon p. te spreken. want die had dit nummer opgegeven. mijn uitleg dat p. hier niet verblijft trof geen willig oor. wat zeg ik, helemaal geen oor.
na een kwartier bakkeleien heb ik maar opgehangen.

§ melkmuil

ik ben een echte melkmuil. altijd al geweest. vrijwel alle zuivel krijgt bij mij de handen op elkaar. het toetje is belangrijker dan de hoofdmaaltijd. yoghurt, pudding, ijs, allemaal lekker. kaas is haast nog lekkerder.

vanmorgen was ik bij de voedingsdeskundige, want mijn binnenkant is in de war. ze vond daar een aantal duidelijke oorzaken voor. dus kwam er een lijstje met dingen die ik voorlopig niet mag eten. sommige zijn helemaal niet erg, zoals champignons en varkentjes. sommige wel. ik mag geen zuivel meer! geen ijs! geen tzatziki! en al helemaal geen kaas!

ik tel mijn zegeningen: chocolade is onverdacht.

§ eruit

terwijl nico zich een slag in de rondte werkt in sun city pak ik nog wat dozen in, en wandel met de hond in afwisselend sneeuwbuien, zon en hagel. stukken beter weer dan gisteren.

wat dat inpakken betreft: het gaat best goed. voor het gebruiksgemak ben ik begonnen met nico's spullen en dat geeft een nogal eerie gevoel. heel raar, om hem alvast het huis uit te werken!

§ Hard werken

Ja hoor sta je om 7 uur in de ochtend op om hard te gaan werken aan een GROTE show die we hier gaan geven (1500 man). Kom ik op de stand - nou ja stand, hij is er nog niet. Okee, waar is mijn apparatuur? O die is er ook nog niet. Komen pas om 10 uur. Ach geen probleem, weet je wat, ik ga wel een uurtje jetskiën (leuke sport).

Om 10 uur terug. Ah, mijn apparatuur is er! Maar de stand is nog niet klaar, dus is er ook nog geen elektriciteit. Om 14 uur is alles klaar. Weet je wat, gaan we wel een stukje zwemmen in het golfslagbad. Om 12 uur terug. Stand klaar... maar nog steeds geen elektriciteit. Die zal rond 16 uur klaar zijn. OK, gaan we een rondje golfen hier op de Gary Player baan. MOEILIJK! Maar heel mooi. Om 17 uur terug. Hee: alles is klaar, de elektriciteit is er en ik mag aan het werk. Gauw alles aansluiten ...... PATS! Daar gaat een switch (apparaat). Helaas is het de duurste uit mijn stapel, slechts 80.000 euro. En wat nog erger is: de enige in zijn soort hier in ZA. Blijkt dat ze een paar draden hebben omgedraaid, waardoor ik drie fasen de switch in blies.
Hard doorgewerkt tot vanavond. Nu is alles gelukkig in orde.

§ klein leed

oud papier buiten gezet. komen ze niet.
(het waait vanzelf weg, dat wel)

§ vitrage

gordijnen van regen stormen over de hei. soms een vitrage van motregen. ik leun tegen de wind alsof het de douchemuur is. sorry hond, lang lopen doen we morgen wel weer. ik maak nog een warme chocola.

§ afscheiden

de afgelopen dagen en de komende weken zie ik mijn moeder heel veel vaker dan anders. en telkens neemt ze afscheid alsof ik nu voorgoed wegga... maar voorheen zagen we elkaar ook maar een paar keer per jaar lijfelijk!

§ barometer

nog een maand of zo ben ik hier. en ik zou er een lief ding voor geven als in die tijd de barometer een flink eind omhoog ging. wat is het moeilijk om de stemming erin te houden!

§ Een halve wereld appart

gek zeg vlieg ik boven rome krijg ik een kaasplankje en een rode port en weet ik dat ik opweg ben naar zuidafrica waar we momenteel bezig ben met het opbouwen van een nieuw huis, maar er ligt een halve wereld tussen mij en mir. 11uur vliegen 5600 mijl (~9000km).... maar ik weet wie tot tien kan tellen kan zijn eigen lief bellen.

§ vertrokken

na anderhalve dag in de rondte rennen is nico weer weg. poeh. en wat is het hier stil ineens. veel stiller dan vorige week.
mijn man is geëmigreerd, nu ik nog.

§ vinger

toen ik net landde, zowat een week geleden, merkte ik op dat ik de nederlanders best vriendelijk vond. dat was zo opvallend omdat ik dat voor mijn vertrek helemaal niet vond. botte horken zijn we, die het egocentrisch denken slechter verhullen dan bijna alle andere volken.

gelukkig is inmiddels mijn wereldbeeld hersteld. bijvoorbeeld door het vrouwspersoon dat, volledig opgetut in belangrijkheid, almaar haar telefoon liet afgaan in het stille lunchrestaurant. toen ik haar aankeek zei ze dat ze dat expres deed, want het was belangrijk. ik vroeg op mijn vriendelijkst of ze 'm misschien op 'stil' wilde zetten, opdat het ding haar trillend vertelde dat er gebeld werd - een fluitje van een cent met die standaardnokia. kijk, zei ze: ik houd mijn vinger al voor het luidsprekertje. ze stak 'm nog net niet naar ons op, die vinger.

§ tong op de schoenen

nico van schiphol gevist (hier voor een stopover vanuit californië naar jo'burg), met mijn moeder geluncht vanwege haar 65e verjaardag gisteren, eventjes pauze (nico slaapt een uurtje) en straks door naar de buurman, die morgen 60 wordt en dat vandaag viert.

§ tuinman

hard gewerkt in de tuin. benieuwd of kayla net zo'n spierpijn heeft morgen. hij deed in ieder geval erg zijn best om stapels afval aan te vallen, ballen te begraven en onkruidjes terug te leggen. en daarna voor de kruiwagen uit te zigzaggen. hartstikke gezellig, maar ook een tikje vermoeiend. ondertussen wel mooi de hele buurt gesproken.

§ boskoeien

kayla's vriendinnen had ik de hele week nog niet gezien. gisteravond voor het eerst pas weer, vanuit de verte. en aan het eind van de middag stonden ze plotseling in het uiterste hoekje van het bos.

§ verlatingsangst

voordat ik kan vertrekken straks moeten natuurlijk wel alle regels zijn gevolgd voor de beessies. vandaag transportinfo bij elkaar zoeken. hmm, zie ik het goed dat het maar de vraag is of je samen met je vee kunt reizen? aan telefoon doen ze niet, ik hoop dat ze gauw antwoorden op mail.

§ avondzon

in de nederlandse winter is ook weleens zon. bijvoorbeeld wanneer je gaat eten met vijf geweldige vrouwen. heerlijke avond gehad.

§ kouhoud

o jongens, het lijkt wel alsof het nu pas tot me doordringt hoe koud het hier is. dinsdag liep ik nog in polo plus lang t-shirt over de parkeerplaats van schiphol bij 4° (want trui en jas in de koffer... die trouwens terecht is) en nu is een fleece al te weinig terwijl ik net warm ben van anderhalf uur inspanning. gauw douchen, dat helpt vast.

§ baggervoeten

adoeh. eerlijk gezegd is mijn conditie niet best meer. eerst een flinke mentale klap en daarna een leven vanuit de auto helpen natuurlijk ook niet. maar er wordt aan gewerkt: sinds dinsdag loop ik weer een uur of drie per dag stevig te sjouwen over de hei. en nu heb ik spierpijn... [bloos]

§ eerste loodjes

gistermorgen meteen goed begonnen, met de halfjaarlijkse textielophaal. drie grote volle zakken aan de weg. net toen ik 's middags een foto ging maken werden ze eindelijk opgehaald. kennelijk was ik de vorige keer niet de enige geweest die verrast werd toen ze al om 8 uur kwamen :)

§ afgesneden

tsja, dan denk je dat je ineens flink kunt bloggen omdat je nu permanente internettoegang hebt (en net zo weinig tijd)... doettet blog het de hele dag niet.
nu is nico wakker in californië en gelukkig is het meteen opgelost. wat zou ik toch zonder hem moeten :)

§ koffer kwijt

he lekker, terug in nederland. waar het bagagesysteem van de klm nog altijd hetzelfde (niet) werkt, waar het telkens net wel/net niet regent, waar m'n ophaler in de file staat. welkom terug.