Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ hoge knuffelfactor

schoon scherm.

§ balletje balletje

keuze genoeg. (maar nog geen tijd)

§ tijdtest

dit land mag dan wakker zijn, het blog denkt nederlands. bij mij is het al kwart voor elf.

§ veiligheid

hekken om alle huizen, elektrieke afzettingen, bewakers, de hele rataplan, we zijn er inmiddels aan gewend. maar waar ik nog steeds niet over uit kan is dat dit alles kennelijk bedoeld is om in een huis te kunnen wonen dat virtueel onbeveiligd is.

dit zijn onze sleutels. de ene is van de voordeur, de andere van de terrasdeur. zelfs ik moet zulke sloten wel zonder sleutel open kunnen krijgen, denk ik. in ieder geval voelde ik me de eerste dagen niet zo veilig, ondanks al die maatregelen aan de poort.

§ weg

gisteravond nico weggebracht, hij is naar californië. ik heb nu nog zo'n 24 uur de tijd voordat ik zelf vertrek. raar hoor.

§ contactgestoord

contacten leggen doe je het gemakkelijkst bij een groep die je al een beetje kent, dachten we. dus schreven we ons nederlandse mensa-lidmaatschap over naar de zuid-afrikaanse afdeling. gisteravond bezochten we de pub night.

van de twee aanwezigen bij aankomst was er een de nerd. dat leidt altijd tot een wedstrijdje ver-pissen, maar ook dat is een vorm van contact. en dat was maar goed ook. want van de dertig aanwezigen na hem was er niet één die uit zichzelf een gesprekje met ons aanknoopte. en als wij het deden was het duwen en trekken.

wat een merkwaardige avond. ook geen regioleider die nieuwkomers welkom heet; iets dat in nederland reden zou zijn een andere vrijwilliger aan te stellen. ik ben blij dat we al iets weten van de vereniging, anders waren we er nooit meer heen gegaan. nu proberen we het misschien nog 'n keertje.

§ waarheen de weg leidt

een filmpje in etappes.

vanaf de snelweg ben je eenmaal links afgeslagen en heb je zo met de natte vinger een kilometer, misschien anderhalf, rechtdoor gereden. uiteindelijk stuit je op een van de vele winkelcentrumpjes.
(meer)

§ buitenkant

dit hek kennen jullie al...

en zo gaat het verder wanneer je er overheen reikt en de grendel los prutst: (meer)

§ huisje: de foto's

msschien had hierboven wel 'de film' moeten staan. foto's zijn wat hanteerbaarder, denk ik.

laten we beginnen met de binnenkant. (meer)

§ carnivore

nog een keer op stap met die duitsers, en nog eentje extra. maar ze (de twee bayern) schrikken er wel van als je ze verstaat. de voertaal was dan ook engels, wegens de aanwezigheid van zuid-afrikanen.

gisteravond bezochten we alsnog het carnivore* restaurant (waar we maandag van afzagen). het kleine broertje van het fantastische restaurant in nairobi. lang niet zo succesvol als daar. de eigenaren wijten het aan de vele opties die een restaurantganger hier heeft. wij zien het eerder in de afstand tot de stad - vanaf de snelweg ruim een half uur rijden in niemandsland doen maar weinigen hier graag in het donker - en aan de veel minder gezellige sfeer. het was leuk, hoor, en lekker enzo. maar de spirit van nairobi was ver weg.

voorbeeldje. ook in joburg is een dr.dawa. wij hadden de disgenoten geënthousiasmeerd over zijn kunsten en kunde. en we verwachtten dat ook hier een energieke gekke man de cocktails kwam mixen. mooi niet. het kostte zelfs aardig wat moeite om hem te laten verschijnen, en om de drank aan hem te ontfutselen. tsja, zo wordt het ook niet wat.

*(link weggehaald in 2013 want daar gebeurde iets vreemd spammigs mee)

§ ff snel

haast. daarom even melden dat ik al wel een berg foto's heb gemaakt van het huisje en hoe het daar is, maar nog geen tijd om het te uploaden. nou eentje dan.

(volledig gekleed, da's wel een uitzondering)

dat constante verkleinwoord komt trouwens doordat het gemiddelde centerparkshuisje groter is.

§ nakauwen

die duitsers vielen nogal mee, maar dat kwam eerlijk gezegd doordat eentje een amerikaan was. zo'n leuke, die in japan heeft gewoond en in londen en die nu in münchen zit. een echte wereldburger. de ander was best een aardige vent, maar hoewel hij de manager was had hij achteraan gestaan bij het uitdelen van het eq. pfoei.

§ beleefde grijns

vanavond eten met een paar duitsers, hier voor hetzelfde bedrijf, die geëntertaind moeten worden...

§ donders

we gingen Heel Erg Actief Doen gisteren. naar de driving range bijvoorbeeld, of zelfs een half baantje lopen. en anders beesjes kijken. maar aan het eind van de ochtend trok het helemaal dicht en de hele middag heeft het geonweerd, geregend, even niks, geonweerd, geregend, even niks, geonweerd en geregend.

we hebben de hele middag en avond op de bank gehangen met elk een goed boek. heerlijk.

§ in de vodacomwinkel

...op een demo-laptop voor het 3g-netwerk gauw ff schrijven dat we in het huisje zitten, dat het heel fijn is, dat we daar nog geen internet hebben en dat ik dus niet weet wanneer de volgende update komt.
hoop dat jullie weekend verder net zo aangenaam is.

§ kaya

welkom in onze nieuwe kaya, wenste joseph ons. en samen zijn wij - joseph en ik - het bijbelse paar, vertelde hij toen hij mijn naam hoorde. voor een heiden als ik best een ingewikkelde opmerking.
verder leerden we nog even de afrikaanse handshake van hem. die me bekend voorkwam, uit de bijlmer.

dit alles bij de kennismaking met de bewaker van het wooncomplex. we gingen vanmorgen, in de hoop de schoonmaakster te treffen. en die was ook al blij, want ze vond er niks aan om steeds een leeg huis te onderhouden.

§ james

ik heet james. want nico werkt zich een slag in de rondte. daarom is het voorlopig maar veiliger als ik hem rondrij. hij heeft al genoeg aan zijn hoofd; links rijden is misschien net een tikkie teveel gevraagd. en hij kan ook prima navigeren!

§ sleutels!

joepie, het is allemaal gelukt. vooral de aanbetaling (eerste maand huur en borg enzo) zorgde voor werk, want cash was de enige optie. aangezien je maar een bepaald bedrag per dag mag pinnen heb ik een paar trips naar de geldautomaat gemaakt. voelt nooit zo lekker, met veel geld over straat. maar het is nu in orde. vanmorgen contract + geld ingeruild tegen de sleutels (en een reçu) en nu hebben we een heus adres hier. dat ik je op verzoek toestuur.

§ sushi

het lijkt wel of alles leuk is hier. gisteravond uit eten met nico's baas. interessante vent, goeie visies, ik zou zelf ook graag met hem werken of zelfs vrienden worden.

met nico en hem komt het zeker goed wanneer je ze in een sushi-restaurant zet, je kunt ze er beiden voor wakker maken.

§ niet pretoria

wat ik bijvoorbeeld nog niet had verteld is dat we niet in pretoria zitten, zoals we wel hadden verwacht. nico's werk is meestal/handiger in het kantoor in bryanston, want dat kantoor is veel groter.

bryanston is een soort amstelveen. dat is immers eigenlijk een deel van amsterdam geworden, maar we noemen het niet zo. hier gaat dat net zo - we zitten in het uiterste noorden van johannesburg, maar omdat de stad een slechte naam heeft noemen we alle voorsteden bij hun eigen naam.

ons huisje is in fourways. zo ver in het noorden van de stad en allemaal nieuw, het staat nog amper op de kaart (klik maar eens 1 stap kleiner daar).

hoe zit dat met 'jozi'? in de afgelopen twintig jaar werd het centrum van de stad steeds crimineler. lange tijd stond joburg bekend als de gevaarlijkste stad ter wereld. uiteindelijk vertrokken alle bedrijven uit het centrum, en daarmee alle levendigheid.

de hele meute is neergestreken in het noorden van de stad. in de buurt van het vliegveld ontwikkelden sandton, bryanston enz. zich tot het nieuwe centrum van johannesburg. hier is het hip en nieuw en duur. het echte (oude) centrum is een soort spookstad geworden waar geen weldenkend mens zich begeeft. de wolkenkrabbers die we vanuit de verte kunnen zien staan allemaal leeg.

§ stavaza

gisteren uit de internetverbinding gegooid, dus vandaag wat meer achtergronden. uit een telefonade met mien moehoeder begreep ik dat ik heel wat oversla bij het bloggen. sommige dingen expres natuurlijk, want publiek, maar niet alles.

eerst maar eens de stand van zaken, die ik lui knipplak uit een forumbericht aan de bookcrossers. (meer)

§ zwembandjes af

we hebben net afgesproken een huis te huren! ijs en weder dienende kunnen we er vrijdag in. dan wordt het net echt :)

het is een gemeubileerd huisje, perfect voor de eerste maanden. wanneer dan de container hier is kunnen we door naar wat groters. vandaag al een heel geschikt huis gezien voor die tweede stap. (niet op de golfbaan trouwens, zoals nico beoogde)

§ ondertussen in de achtertuin

...kregen we uitgebreide inspectie van twee struisdames. ze pikten de motorkap af omdat ze daar lekkere hapjes vermoedden. na een tijd heb ik ze maar eens voorzichtig aan de kant geduwd, anders stonden we nu nog steeds in het wildpark.

dat smetteloze wit is er dus wel vanaf, dat had je begrepen.

§ tweewielaandrijving


het is nog steeds geen 4x4. hij ziet eruit als een vn-auto. maar het rijdt tien keer beter dan die sharan en ik ben hartstikke blij met deze x-trail.

§ pijpestelen

voor het eerst binnen ontbeten. het giet. iedereen is blij. nou ja, wij nog niet zo...

§ huizenjacht


muur muur muur. brrr. dit was wel een vrij extreem voorbeeld, vond ook de verhuurder. binnen de compound nog weer alarm hier en hek daar en dan nog een beveiliging eroverheen.
gelukkig zijn er ook huizen die er toegankelijker uitzien, zoals hieronder. veiligheid is mooi, maar je moet er wel in wonen tenslotte.

§ het korte spel

voor het eerst sinds oktober stonden we op de driving range. dat ging dus nogal roestig. maar spierpijn zullen we niet krijgen, want na een balletje of vijftien klonk er ineens een enorme sirene vanaf het clubhuis.
wij keken op, benieuwd waar de brand was. om ons heen gebeurde niets. dus nou, okee, nog een paar ballen. hop, daar ging de sirene weer. en plotseling begon iedereen in te pakken. de sirene is het sein om van de baan af te gaan vanwege het naderende onweer.
niet overbodig; het kwam (weer eens) van alle kanten opzetten.

§ yek

ha! niks niet jeepdinges, want die waren op. en nu... rijden we in de lelijkste auto van de wereld. een vw sharan. spuug! en nog zonder lak ook. (zilver heet dat in de folder)
wat een lompe bak. die is geschikt als schoolbus, niet voor andere doelen.

het links rijden en links schakelen gaat prima. en men rijdt hier erg beleefd, dat scheelt ook. we zijn eindelijk mobiel! ook al is het dan met transport waarvoor ik me schaam.

§ vroar

verbazend weinig mensen hier rijden in een 4x4. ze zijn best populair, maar dan niet voor de dagelijkse dingen. normaal gesproken zie je dus alleen compacts rijden.

maar nu nico een auto gaat huren wordt het natuurlijk wel een jeepdinges :)

§ ceci ne sont pas des tapas

knofsaus, gehakte gember en tapas (gehakte olijven). toch?

niet alles is wat het lijkt, ontdekte nico gisteravond. nadat hij zonder nadenken een grote hap groen had doorgeslikt. want hierboven zie je pepermayo, gehakte knoflook en gehakte pepers. de stoom kwam uit zijn oren en van een klein beetje kon ik al behoorlijk een vlammenwerper nadoen.

§ land wordt wakker

de vakantie is voorbij, het nieuwe jaar begint. en dat is te merken. gedaan met de rust! de stille autoweg staat plotseling vol, tussen 8 en 10 niets dan heli's in de lucht en hele hordes vliegpersoneel in het hotel.
bij het zwembad is ineens geen kip meer te bekennen. maar dat zou ook aan het bewolkte weer kunnen liggen.

§ laatste vakantiedag

morgen gaan we aan het werk. het onweert weer eens; dat is hier een spectaculair gebeuren. en nooit, nooit heb je hier waar ik in nederland zo'n hekel aan heb: dat je uit het raam kijkt en niet kunt zeggen of het regent of niet. hier is regen een binair gebeuren.
[dus mooi de tijd om het dwarsliggende breiblog te verbouwen]

§ fijne middag

onze eerste braai was een succes. en ik zal eerlijk zijn, dat had ik niet helemaal verwacht. het contact met mijn vader verloopt heel moeizaam, dus waarom zou het soepeler gaan met zijn broer, die ik de afgelopen 35 jaar misschien vier, vijf keer gezien heb?

j+j zijn echter zeer actief in de maatschappij. ze hebben hun achtergrond en hun meningen, maar staan open voor die van anderen. en dat maakt ze gewoon prettige mensen om mee om te gaan.

§ apartheidsmuseum

aanrader: het apartheidsmuseum. met natuurlijk als pay-off dat dat de enige plaats is waar segregatie thuis hoort.

§ scheermesjesdraad

de binnenstad van johannesburg lijkt erg op die van abidjan. alleen ligt hier meer in de winkels en zijn er weinig beveiligingsmensen. hier is het de laatste tien, vijftien jaar zo onveilig dat alle bedrijven verhuisd zijn; in het noorden van de stad is het nieuwe centrum.

§ south western township

eindelijk 's wat meer gezien dan de binnenkant van een zakdoek. we zijn op stap geweest. we hadden het geluk van een privétour en daardoor gingen we lekker doen wat wij wilden. dus geen tourist traps (eh, nou ja, dat denken we zelf) en veel geschiedenis. we kregen de kans om de gids de oren van het hoofd te vragen over alles wat los en vast zat. en troffen een man die dat leuk vond en zijn best deed om daar zo goed mogelijk op te antwoorden.

in soweto bezochten we het museum van de opstand van juni 1976. of we het gebodene wel een beetje evenwichtig vonden, vroeg de afrikaander stagiaire van de gids. neuh. maar het is dan ook een memorial. het gaat daar over gevoelens, niet over de juiste kleur(loosheid) van de feiten.

§ oom

net afgesproken: zaterdag naar een oom van me (jongste broer van pa), die hier al honderd jaar woont. hij is errug negatief over de veiligheid hier. ik hou het er nog even op dat je perspectief afhangt van wat je uitgangspunt is.

§ watten

ben heeeel erg verkouden. vandaag zijn we speciaal naar een winkelcentrum gegaan omdat ze daar een drogist hebben. nu aan de hot coldrex, vitamine c-bruistabletten, paracetamol en keeltabletten. zodat ik steeds een uurtje of twee aanspreekbaar ben.

oh ja, en ik heb nu een plaatselijke simkaart.

§ blind konijn

tweede indruk: wat een licht! het duurde een paar uur voordat mijn pupillen weer een beetje op normale grootte wilden werken.

we zijn goed aangekomen. in een fikse onweersbui, zoals het hoort in de film wanneer het belangrijke gedeelte begint ;)
nu eerst even rust. dagje hangen aan het zwembad.

§ onhandige dingen bij het inpakken

de kat gaat in je koffer zitten
je geliefde haalt er dingen uit die jij er net in hebt gestopt
je favoriete broek zit toch nog in de was
je breinaalden zullen verbuigen als je ze zo laat zitten
de kat gaat in je koffer zitten
je moet nog twee bookcrossboeken versturen maar de brievenbus zit al dagenlang dicht
je probeert iets mee te nemen voor als het bij terugkomst heel koud is
je boeken passen niet allemaal
de girowebsite doet het niet op zondag
de andere kat gaat in je koffer zitten

§ nieuwjaar = afscheid

raar hoor. iedereen die we nieuwjaar wensen zeggen we meteen gedag.