Archives

Next Archive Previous Archive

August 2011
July 2011
June 2011
May 2011
April 2011
February 2011
January 2011
June 2010
April 2010
March 2010
December 2009
November 2009
October 2009
September 2009
August 2009
July 2009
June 2009
April 2009
March 2009
February 2009
January 2009
December 2008
November 2008
October 2008
September 2008
August 2008
July 2008
June 2008
May 2008
April 2008
March 2008
February 2008
January 2008
December 2007
November 2007
October 2007
September 2007
August 2007
July 2007
June 2007
May 2007
April 2007
March 2007
February 2007
January 2007
December 2006
November 2006
October 2006
September 2006
August 2006
July 2006
June 2006
May 2006
April 2006
March 2006
February 2006
January 2006
December 2005
November 2005
October 2005
September 2005
August 2005
July 2005
June 2005
May 2005
April 2005
March 2005
February 2005
January 2005
December 2004
October 2004
September 2004

Calendar

About

archiefpagina van weblog zonzij, berichten vanuit afrika.
zomer/herfst '04: ivoorkust
sinds december '04: zuid-afrika

heutes paradies

Linkdump

§ stip

't is natuurlijk super ouwe koek om dit te laten zien. telt het als ik tot nu toe steeds dacht dat ze vast wel niks zouden hebben van afrika?gek: het is zelfs stukken gedetailleerder dan alles wat ik in nederland wilde opzoeken. kijk, daar onder die stip, daar zit ik achter mijn apple.

§ eindelijk lente

ik wil het jullie al een week vertellen... de internetproblemen zijn opgelost dus nu lukt dat ook.
het is lente!!
ein-de-lijk.het gekke is dat we al zowat de hele winter elke paar weken een flinke stortbui hebben. da's raar. normaal zou het nu al maandenlang kurkdroog zijn. het voordeel is wel dat ineens -ploep- alles tot leven komt.

soms vind je ook vreemde dingen. wat in nederland een kamerplant is staat hier gewoon buiten, dat wisten we al. zo hebben de overburen een erg mooie paradijsvogelstruik. maar wat ik nu toch weer tegenkwam... we hebben freesia's in de tuin! behalve aan mijn vader (het is zijn lievelingsbloem) moet ik vooral ook altijd meteen denken aan cor van der laak met zijn freesiae (hou je d'r buiten cock!).dit is nou typisch zo'n plant waarvan ik altijd dacht dat die alleen maar gecultiveerd werd; een bewerkelijk kasplantje dat niet in een privétuin kon groeien. whoa. we wonen echt in afrika :)

§ minizorg

splinternieuw en om de hoek: een kakelvers ziekenhuisje. we gingen kijken op de open dag; het was net een déjà vu. zulke kleine hospitaaltjes, die zijn in nederland allang verboden!

het is een private onderneming en dat leidde tot heel wat misverstanden. al die dames in donkerblauw uniform met rood afgewerkt, die waren natuurlijk van het leger des heils. mis: dat is verplegend personeel. dat spandoek buiten van een communityproject van de scientology sekte is zeker een vergissing? helaas: ook mis.

dat hele kleinschalige lijkt me prettig. en misschien veel te klein, geen idee. maar een ziekenhuis zomaar zo dichtbij, dat is desondanks handig.

§ banaan in je oor

onze diëtiste, tevens minister van gezondheid, heeft steviger dan ooit het zuid-afrikaanse beleid verdedigd op de aidsconferentie in toronto. het versterken van het immunsysteem is veel belangrijker dan het toedienen van medicatie, vindt onze regering met haar.

daartoe ete men bieten, citroenen en knoflook. men verhindere de uitrol van medicijnen zoveel mogelijk. en criticasters, zoals de vn-gezant die aan het einde van de conferentie traditiegetrouw gehakt maakte van het "krankzinnige" beleid? die verklaar je gewoon tot persona non grata. terwijl je ondertussen pruilt over kritiek en internationaal gerespecteerde aids-activisten oppakt wanneer ze durven demonstreren.

voor de rest is het hier een tamelijk westers land hoor. 't is alleen dat de regering(spartij) enorm slecht tegen kritiek kan.

elke dag sterven in zuid-afrika 800 mensen aan de gevolgen van aids.

§ tijdelijke tornado

domestic dynamics is door ons uitgeroepen tot de onderneming met de naam die het slechtst past bij de resultaten. na weken geëmmer en smoezen kregen we gisteren onverwacht toch nog een nieuw lijstje voorstellen. ik was er haast blij om dat die nauwelijks voldeden aan onze eisen, wnat ik had echt geen vertrouwen meer in deze tent. het leek zo mooi, verbonden aan een opleidingsinstituut enzo. schone schijn! laks en labbekak!

ondertussen alvast een paar andere mogelijkheden uitgezocht. eerst wilde ik bijvoorbeeld niet aan de tijdelijke schonmaakster, omdat rikki pas net bij ons was en de hechting al genoeg werk is zonder dat er steeds iemand anders door de tent dendert. maar na een maand zelf klungelen was het overduidelijk mooi geweest. mollywood maids heeft het goed begrepen - niks geen deposito's en wachttijden, gewoon hup de volgende ochtend een stevige dame op de stoep. hoera!

philipina poetste prachtig en werkte zonder morren de megastrijk weg - het enige waar ik zo'n hekel aan heb dat ik dat echt zo lang laat liggen. natuurlijk vroeg ze meteen of we haar niet onderhands konden aannemen, maar gelukkig hebben we genoeg argumenten om vast te houden aan onze wensen. die wijken nogal af van de hare namelijk. en zo blijven we nog even dromen van inhuren via een bureau, opdat we van de rompslomp verlost zijn.

§ uitzonderlijk vaardig

er zit iets niet lekker met onze verbinding (de proxy van de landelijke backbone ligt dwars) en daarom zijn blogjes momenteel afhankelijk van toevalstreffers.

ondertussen gaan andere dingen wel goed. zo was het berucht kafkaiaanse ministerie van binnenlandse zaken kennelijk erg onder de indruk van de stapel aanbevelingen die nico had vergaard. in plaats van zes-weken-plus te moeten wachten kregen we het nieuwe visum in tweeënhalve week! ook onze advocaat was ervan ondersteboven.

nico heeft nu een visum op grond van uitzonderlijke vaardigheden, jawel. en gelukkig heeft ie nog steeds een aanhangsel vergezellende echtgenote. daarmee zijn we maar liefst drie jaar onder de pannen en dat moet genoeg zijn voor de aanvraag van een permanent verblijfsvisum, wat op het moment minimaal 18 maanden duurt.

§ luchtacrobatiek

natuurlijk kreeg nico de volle laag flak van zijn bedrijf nadat hij besloot niet op donderdagavond te vliegen. liever had hij zijn ticket verzet naar zondag, maar ondanks zijn aandringen had het bedrijf een niet-veranderbaar ticket gekocht. dat was natuurlijk nogal zuur allemaal. landde zijn vliegtuig ook nog op tijd op heathrow.

een rechtvaardiging, of kleine genoegdoening zo je wilt, kwam vanmiddag laat. het toestel dat hem van londen naar de vs zou brengen had zes uur vertraging. de aansluiting naar de bruiloft werd daarmee royaal gemist en de reden om een paar dagen eerder te reizen ook. daarmee wordt het niet leuker om de jaarlijkse bedrijfsbijeenkomst te missen, maar wel draaglijker.

§ hallo allemaal!

deze ondernemende jongedame is vandaag negen maanden oud. we hebben een paar weken geoefend met zijn drieën en vanmorgen hebben we aan de rechter gevraagd of rikki bij ons mag blijven.

daarmee is een hele papierwinkel in gang gezet. het belangrijkste en meest merkbare effect is dat we niet met haar kunnen reizen: voorlopig is rikki nog zonder papieren. als je haar wilt zien moet je dus hierheen komen!

§ ze zien ze vliegen

"Een kleine portemonnee, die alleen betaalmiddelen mag bevatten. Reisdocumenten die nodig zijn voor de reis, zoals paspoort en instapkaart. Voorgeschreven medicijnen, maar niet meer dan nodig tijdens de vlucht. Van vloeibare medicijnen moet worden aangetoond dat ze authentiek zijn. Brillen en zonnebrillen, maar zonder brillenkoker. Contactlenshouders, zonder bijbehorende flesjes of oplosmiddelen. Babyvoedsel, melk (de inhoud van elk flesje moet door de passagier worden geproefd) en voldoende sanitaire benodigdheden als luiers voor de vlucht. Maandverband en tampons, onverpakt en niet meer dan nodig tijdens de vlucht. Zakdoeken of papieren zakdoekjes. Sleutels, maar geen electronische sleutels."

dat mag je meenemen als je vandaag moet vliegen. nico moet vanavond naar de vs, in totaal is ie zo'n 26 uur onderweg. zonder boek, zonder ipod, zonder laptop. het betreffende hoofd van zijn bedrijf adviseert een andere route te kiezen. hij wil die dan alleen niet paraferen.

kortom, er wordt nog wel een tijdje heen en weer gebeld voordat nico kan besluiten of hij wel of niet zal instappen. we wensen vanaf hier alvast een heel mooie bruiloft aan darren en zijn aanstaande...

§ oceangram

heerlijke tijdverspilling: flessenpost. gewoon een tijdje aan laten staan, dan komt er vanzelf een keer een fles langswaaien. of maak er zelf een!

§ gescheiden feestdag

vandaag is het women's day, vrouwendag. niet op 8 maart zoals in 'het westen', en voor de rest is het ook nogal anders. op deze dag in 1956 protesteerde een vrouwenmars tegen de pasjeswetten (van de apartheid).

de seksen zijn in zuid-afrika strikt gescheiden. voorbeeldje, als je een ander stel op bezoek krijgt gaan de mannen gezamenlijk testosterondingen doen (computers, auto's, sigaren) en de vrouwen gaan samen zitten met de kinderen. als je je daar niet aan houdt val je erg uit de toon. gezamenlijkheid en gelijkwaardigheid zijn bepaald geen hogere doelen, zoals wij gewend zijn.

in het algemeen is vrouwendag een dag voor familiewaarden en andere 'zachte' waarden. er is wel erg veel te doen, het is niet zoals in europa een feestdag die bijna niemand kent. niet alleen vanwege die tradities; ook de marxistische wortels van het anc zullen daaraan wel hun bijdrage geleverd hebben.

§ puzzel met rood

ik heb iets gedaan dat niet mag. zoveel is duidelijk, want het formuliertje begint met: kennisgewing ingevolge art 341 van die strafproseswet/ notice in terms of sec 341 of the criminal procedure act. het is net zo'n scheur-het-zelf carbondoorslag envelopje als waar je je pincode mee krijgt. niet dat ik een nieuwe pincode verwachtte, maar deze aanhef was nogal een verrassing.

de lokatie van het gepleegde feit zegt me ook wel wat, zeker in combinatie met de dag. daar was ik inderdaad; deze keer heeft niemand mijn kenteken misbruikt. maar wat heb ik daar toch gedaan zonder het te weten?

nie verkeersein gehoorsaam: egalige rooi skyf ligsein/ not comply with the direction of traffic signal: steady red disc light signal, dat is wat ik deed. we hebben er een tijdje over nagedacht en het moet betekenen dat ik vijf weken geleden door rood ben gereden. op die dag, op die tijd, en vooral op die lokatie een heel logische vergissing. maar wel een dure: 500 rand - €57 (lijkt wat minder dankzij de lage wisselkoers van de rand op het moment). da's vijf daglonen voor veel mensen.

§ noppikoppi

lang geleden liep ik menig festival af en er blijven er natuurlijk altijd wel een paar op het lijstje staan. zo wil ik al een tijd graag naar oppikoppi. alleen wordt dat altijd gehouden op een moment dat het me slecht uitkomt. ook dit jaar dus niet naar hèt popfestival van zuid-afrika (lees vooral ook de overlevingstips).
houden we iets te wensen over...

§ naald, hooiberg

nou heb ik wel de schoonmaakster ontslagen, maar ondertussen is er nog geen nieuwe. en alles zelf doen is niet zo'n goed idee, zeker niet op dit moment. dus hebben we na onderzoek besloten dat het beter is iemand in te huren via een bureau. dan is het allemaal beter geregeld en minder complex om er weer vanaf te komen.

een goed bureau vinden is daarentegen ook weer niet zo makkelijk... sterker nog, een bureau vinden is helemaal niet zo eenvoudig als je zou denken. kennelijk heeft 'iedereen' toch een maid via-via, ondanks dat ze allemaal zeggen dat je het beter anders kunt doen. maar dat gaat ons als buitenlanders niet zo makkelijk lukken verwacht ik, om een goede hulp te vinden via-via.

enniewee, zometeen mag ik aantreden om geselecteerde sollicitanten te spreken. ben reuze benieuwd.

§ Reclame wordt werkelijkheid

Ken je die reclame nog van emirates airlines? Waar een paar afrikanen in een hotel komen en vol verbazing naar de neervallende sneeuw kijken? Nou dat gebeurt in het echt ook. Vandaag viel er SNEEUW in johannesburg voor het eerst sinds 1981. mensen stoppen hun auto's langs de snelweg om uit te stappen en te kijken naar dat witte gedwarrel. Voor een Europeaan iets waarvan je denk Bah koud, nat en straks die rotzooi weer. Hoewel de temperatuur hier wat sneller zal wijzigen dan ik gewend ben. We zaten van het weekend nog buiten met 25 graden nu is het slechts 3.

§ pluvius op bezoek

ráár weer is het hier. natuurlijk vinden we het al niet zo geweldig dat we hier winter hebben terwijl in europa de ene na de andere hittegolf passeert - ook al is 't nu net even op. vorig jaar had je hier het einde van de regentijd in februari, daarna nog heel af en toe een buitje en een paar weken later begon de winter. wolkenloos en krukdroog, volop zon, 20-22 graden. na 18 uur donker en koud. vanaf september voor het eerst weer wind en in november de eerste regens.

we hoorden dat het een heel normale winter was, ook al zou het normaal wat kouder zijn. maar deze keer is alles anders. vannacht vriest het vijf graden; vandaag bijvoorbeeld regent het en morgen waarschijnlijk ook. dat is al de derde keer deze winter! niet alleen wolken maar zelfs regen. echt vreemd. wel lekker voor de tuin natuurlijk (@yvonnep: nog niet gehoord of ze elkaar al gesproken hebben), scheelt mij weer sproeien. ik hoop alleen dat het onweer een beetje beperkt blijft, want anders zitten we zomaar weer twee weken zonder telefoon en internet.